Fairtrade kwart eeuw oud: 'Wij moeten vooral bruggen bouwen'

Week FairTrade

Twee opvallende zaken kleuren de Week van de Fair Trade. Max Havelaar wordt Fairtrade Belgium, dat zich na een kwarteeuw werking over de toekomst bezint. Ze willen op basis van overleg en "dansen met de groten" tot verandering komen.

Oxfam Wereldwinkels legt dan weer de nadruk op de oneerlijke structuur van de fruitsappenwereld. 'De Europese Commissie liet een grote kans liggen'.


Fairtrade Belgium (voorheen Max Havelaar), het keurmerk voor eerlijke producten,  bestaat 25 jaar. Vorig jaar werden ruim 21.000 ton aan fairtradeproducten verkocht in ons land, waarvan 9000 ton aan bananen, 2000 ton suiker, 1500 ton suiker en bijna achterhonderd ton chocolade.

Fairtrade Belgium vond de verjaardag reden tot bezinning. Ze bevroegen de Belgen over fairtrade. Daaruit blijkt dat 81 procent der Belgen zichzelf een bewuste consument vindt, maar tegelijkertijd noemt 71 procent de prijs wel doorslaggevender en belangrijker dan duurzaamheid.

Fairtrade trekt daaruit niet de conclusie dat de mensen niet erg consequent zijn. Lilly Deforce, directeur van Fairtrade Belgium ziet het zo: 'De Belgen willen wel duurzaam zijn, maar ze willen dat anderen, meer bepaald de overheid en de bedrijfswereld, daarvoor de verantwoordelijkheid nemen.'

Blijkens de peiling vinden meerderheden dat de overheid striktere sociale en milieuregels moet opleggen en dat de supermarkten meer inspanningen moeten doen om duurzame producten te promoten. Zeventig procent vindt de prijs de grootste drempel naar fairtradeproducten. Indien een supermarkt alleen nog fairtradeproducten zou verkopen, zou een kwart meteen van supermarkt veranderen, de helft indien de prijs niet competitief zou zijn. Slechts acht procent zou zelfs blijven kopen indien de prijs wat hoger is.

Wereldmediahuis MO* DOOR:

Deel dit artikel