Fizi en Goma stemmen masaal voor Kabila

De uitslagen van de presidentsverkiezingen in het Territoire de Fizi en in provincie-hoofdstad Goma (Noord-Kivu) in Zuid-Kivu zijn officieel bekendgemaakt. Zoals verwacht wint zittend president Joseph Kabila er op overtuigende manier. De participatie van de kiezers is bijna totaal.


In Goma zijn 143.629 geldige stemmen uitgebracht. De participatiegraad bedraagt er 84,15%. De stemmentrekkers: Joseph Kabila 126.974, Azarias Ruberwa 7731, Pierre Pay-Pay 4181, Jean-Pierre Bemba 368.

In Goma heeft de met Rwanda collaborerende rebellenbeweging RCD jarenlang haar hoofdkwartier gehad en een schrikbewind gevoerd. De overwinning van Kabila is een des te opvallender teken van protest tegen de RCD-Goma.

In het Territoire de Fizi zijn 117.684 geldige stemmen uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. De participatiegraad bedraagt 99,30%. Dat betekent dat maar 0,7% van de ingeschreven kiezers niet heeft gestemd. Joseph Kabila haalt 101,761 stemmen, ex-rebel Azarias Ruberwa haalt 9552 stemmen, ex-Mobutu-handlanger Pierre Pay Pay haalt 735 stemmen en ex-rebel Jean-Pierre Bemba 564 stemmen.

Fizi was onder de Mobutu-dictatuur een Zone Rouge, een haard van democratisch verzet. Laurent-Désiré Kabila leidde er het maquis van Hewa-Bora van eind de jaren '60 tot midden de jaren '80. Toen in 1998 troepen uit Uganda en Rwanda (en later ook Burundi) in Congo binnenvielen en met hen collaborerende rebellen een terreurbewind installeerden, organiseerde de bevolking zich hier in Mayi-Mayi-groepen van gewapend verzet. Azarias Ruberwa's rebellenbeweging RCD-Goma recruteerde onder de Banyamulenge-bevolking die deels in Fizi woont. Pierre Pay-Pay komt uit Kivu en voerde er zichtbaar campagne, onder meer vanuit zijn Hotel Résidence in Bukavu.

Raf Custers

intal DOOR:

Deel dit artikel