G8-top in Japan

Van 7 tot 9 juli vindt in het Japanse Hokkaido de jaarlijkse G8-top plaats. MO* brengt een dossier.

G8: FAQ
In Japan komt de G8 samen voor zijn jaarlijkse top. Maar wat is de G8 eigenlijk? En wat wordt er op zo'n top besproken? Hier volgen de belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

‘100 miljoen mensen bedreigd door hoge voedselprijzen’ (Wereldbank)
Wereldbank-voorzitter Robert Zoellick wil dat de G8 volgende week ingrijpende maatregelen neemt om de gevolgen van de voedselcrisis op te vangen. 100 miljoen mensen dreigen anders in extreme armoede te verzeilen, schrijft Zoellick. In Brussel kwam de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala, Managing Director bij de Wereldbank, die boodschap alvast afleveren bij de Europese Unie.

G8 geeft terrein prijs aan opkomende machten
In juli komen de staatshoofden van de sterkste economieën ter wereld opnieuw samen in Hokkaido, Japan. Voorzichtig maar resoluut maken nieuwe economische grootmachten er hun entree in het geopolitieke spel.

Japan plaatst klimaat en Afrika op agenda G8-top (interview)
De Japanse regering heeft een veertigtal Afrikaanse staats- en regeringsleiders beloofd dat ze de Afrikaanse belangen op de agenda zal zetten van de G8-top van 7 tot 9 juli in Hokkaido. Tegelijk wil Japan zowel de rijke als de arme landen warm maken voor zijn fonds ter bestrijding van de klimaatverandering, het Cool Earth Partnership.

Volg het G8-nieuws op http://www.mo.be/index.php?id=213

Deel dit artikel