Geen Belgische F-16's naar Afghanistan!

Volgende week breidt de Belgische regering de militaire opdracht in Afghanistan uit. Vier F-16 vliegtuigen en een 150-tal manschappen moeten de ISAF-missie ondersteunen. Belgische vredes- en derdewereldorganisaties houden donderdag 28 augustus (17u) een prikactie voor het ministerie van Defensie om duidelijk te maken dat ze deze beslissing pertinent afkeuren. Er zullen ook Afghaanse vluchtelingen aanwezig zijn. De actie wordt gesteund door de parlementaire fracties van Sp-a en Groenen.

De Belgische bijdrage in Afghanistan dreigt uit te lopen op een oorlogsoperatie. De nieuwe opdracht omvat ook dat er in bepaalde gevallen gevechtssteun moet worden geleverd. Bij dergelijke operaties zijn er in het verleden heel wat onschuldige slachtoffers gevallen. Recent nog vielen er bij een Amerikaans luchtbombardement 90 burgerdoden. Zullen de volgende slachtoffers gemaakt worden door onze Belgische F-16's?

Voor de zomer is een petitiecampagne gestart die onze regering oproept om geen F-16's in te zetten in dit zwaar door oorlog geteisterde land. Er zijn al 5.500 handtekeningen binnen. Volgens de initiatiefnemers moet de Belgische bijdrage tot welzijn, stabiliteit en veiligheid langs niet-militaire weg worden geheroriënteerd. Dat minister De Crem daarbij al enkele maanden een grondig debat in het parlement uit de weg gaat is ontoelaatbaar in een echte democratie.

Praktisch

Wanneer: Donderdag 28 augustus om 17u

Wie: De oproep voor de actie gaat uit van 11.11.11 – De Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, CNAPD, CSOTAN, Intal, LEF, Oxfam Solidariteit, Pax Christi, UCOS, Vrede vzw, Vredesactie.

Waar: Ministerie van Defensie, Kruispunt Belliardstraat-Regentlaan, metro Troon (Brussel)

Tekst van de petitie: http://www.11.be/index.php?option=content&task=view&id=104014


Deel dit artikel