Geschiedenis van het conflict in Kasjmir

Het geweld in Kasjmir heeft diepe historische wortels. En de opstand begon niet toevallig in 1989, het jaar dat de Sovjetunie zijn troepen terugtrok uit Afghanistan.

Het startschot voor de gewapende strijd werd in 1989 gegeven door het Jammu en Kasjmir Liberation Front. Dit JKLF vecht voor een onafhankelijke staat. Vanaf 1990 verschenen steeds meer groepen op het strijdtoneel.

Dank zij de steun van Pakistan ontwikkelde Hizbul Mujahedin, Harkat-ul-Ansar en Lashkar-e-Taiba zich snel tot de krachtigste groepen. Deze groepen vechten voor een volledige aansluiting bij Pakistan en zijn zeer islamitisch qua inspiratie.

De meesten hebben ook buitenlandse 'vrijwilligers' in hun rangen. Harinder Baweja (in 1996 journalist bij India Today): 'In 1993 gaven die buitenlanders de strijd een extra impuls. Ze waren uiterst gemotiveerd en brachten een grote expertise mee. Zij waren ervoor verantwoordelijk dat steeds meer bomaanslagen gepleegd werden, in plaats van de traditionele gewapende treffens. Het oorspronkelijke enthousiasme over hun inbreng verdween echter toen bleek dat ze niet terugschrokken voor het afpersen van de plaatselijke bevolking en voor van seksueel geweld tegen vrouwen. Op dit moment is het effect van de aanwezigheid van Pakistanen en Afghanen eerder een versterking van de roep naar volledige onafhankelijkheid.'

In de loop van 1995 gaven meer dan 800 opstandelingen zich over aan het Indiase leger. Deze overgelopen militanten worden door India gereorganiseerd en bewapend. De belangrijkste groep 'overlopers' is de Ikhwan-ul-Muslimoon. 'De meeste militanten die zich overgeven, doen dat onder druk van de familie die zich zorgen maakt', zegt Harinder Baweja. 'Alleen verbetert de veiligheid niet. Zelfs degenen die niet deelnemen aan de pro-India milities, moeten 's nachts in legerkampen gaan slapen.'

Tenslotte experimenteert het Indiase leger sinds begin 1996 met het opzetten van Village Defense Groups: het bewapenen van burgers, zodat ze zich beter kunnen verdedigen tegen ongevraagd bezoek van militanten. Baweja: 'Momenteel zien we vooral dat deze burgerwachten de spanningen verhogen tussen hindoes en moslims. Het is het jongste voorbeeld van een strategie die een oplossing alleen maar moeilijker maakt.
BRON:
MO* Magazine

Deel dit artikel