Gevaarlijk oorlogsspel in Zuid-Oost-Azië

Er is al veel gezegd en geschreven over het incident in de Gele Zee waarbij twee Zuid-Koreaanse mariniers en twee burgers om het leven zijn gekomen na Noord-Koreaanse artilleriebeschietingen op het eiland Yeonpyeong. De meeste media en de westerse politieke wereld leggen de schuld nagenoeg helemaal bij Noord-Korea dat van provocatie wordt beschuldigd. Een aantal analyses legt een verband met de machtswissel in Noord-Korea van Kim Jong Il naar zijn zoon Kim Jong Un. De beschietingen van het eiland zouden dan binnenlands verkocht worden als een overwinning van de nieuwe jonge leider. Een ander verband wordt gelegd met Noord-Korea's recente aankondiging dat het verder blijft werken aan zijn nucleair programma.

De chronologie en de context van het incident geven een toch wat anders beeld.

Wie provoceert wie?
De Noord-Koreaanse beschietingen volgen op eerdere schietoefeningen van de kant van Zuid-Korea tijdens manoeuvres in het grensgebied. Het eiland Yeonpyeong, dat Zuid-Koreaanse militaire installaties herbergt, ligt op 11 kilometer van het Noord-Koreaanse vasteland. Zuid-Korea weet dat dergelijke oefeningen zo vlak voor de kust van de tegenstander wel eens beantwoord zouden kunnen worden. Noord-Korea heeft eerder immers al gewaarschuwd om op die plek geen militaire oefeningen te houden.

Een bericht van het Amerikaanse persbureau Associated Press (23/11) stelt: “De schermutselingen begonnen toen Pyongyang het Zuiden waarschuwde om de militaire oefeningen in de buurt stop te zetten... Seoul weigerde en begon met artilleriebeschietingen richting betwiste wateren...”. Zuid-Korea houdt in deze gevoelig regio elke drie maanden militaire manoeuvres. Voor Noord-Korea gaat het om manoeuvres in betwist gebied. Het land erkent de demarcatielijn niet die in 1953 door de VN werd opgelegd. Vanuit die logica reageerde Pyongyang dan ook door te spreken over een "roekeloze provocatie door tientallen schoten te lossen in de territoriale wateren van" Noord-Korea. Het komt bovenop een ander zwaar incident in maart van dit jaar toen het Zuid-Koreaanse marineschip, de Cheonan, getorpedeerd werd met 46 doden tot gevolg. Noord-Korea ontkent dat het ook maar iets te maken heeft met deze militaire actie. ......

Klik
hier voor het vervolg van het arikel.

Deel dit artikel