Golfterreinen voor de Venezolaanse armen

De burgemeester van Caracas heeft een enorme rel veroorzaakt door een “gedwongen verkoop” te verordenen van twee van de drie golfterreinen in de Venezolaanse hoofdstad. Hij wil er huizen voor de armen op bouwen. Het voornemen wordt op afschuw onthaald door de Venezolaanse middenklasse, die vreest dat de dictatuur van het proletariaat nu pas goed is aangebroken.


Burgemeester Juan Barreto heeft een idee: in Caracas "leven 1,5 miljoen mensen in precaire omstandigheden. We kunnen het huisvestingsprobleem van 25.000 mensen oplossen als we het golfspel van 185 clubleden opofferen.” Hij heeft het over de golfterreinen van Caracas Country Club en Valle Arriba, respectievelijk 80 en 43 hectare groot.

De burgemeester, een fervente aanhanger van president Hugo Chávez, verklaarde dat hij bereid was om “niet alleen de golfterreinen maar een geheel district te onteigenen” om de acute huisvestingscrisis op te lossen. “In een volgende fase van aankoop en onteigeningen kunnen nog eens 100.000 families profiteren" van de bouw van goedkope huizen.

De burgemeester van Caracas is duidelijk geen golffanaat. “Het onderhoud van één vierkante meter gras kost evenveel als het budget waarop een familie van 20 mensen een week kan overleven,” verklaarde Barreto. Hij noemde de centrumrechtse stadsbesturen die de golfterreinen onderhouden vertegenwoordigers van “een verwende middenklasse.”

De gedwongen verkoop van de twee golfterreinen zou naar schatting 180 miljoen euro kosten, een bedrag dat niet voorzien is in de begroting en dat neerkomt op ruwweg de helft van de uitgaven van de stad. Barreto verklaarde droogweg dat het geld zou geleverd worden door de vijf lokale stadsbesturen onder zijn gezag, die hem nog geld schuldig zijn.

José Luis Betancourt, de voorzitter van de werkgeversorganisatie Fedecámaras, noemt de verordening "een onverantwoordelijk en sensatiebelust opbod dat nog meer problemen kan veroorzaken in de overbevolkte hoofdstad.”

De regering van president Hugo Chávez, die zichzelf opwerpt als de patroonheilige der armen, heeft zich al gedistantieerd van de beslissing. “De nationale regering deelt de beslissing van de burgemeester, die tegen de grondwet en de juridische regels ingaat, niet”, liet vice-president José Vicente Rangel weten. De regering “verafgoodt het recht op privé-eigendom niet” maar stelt dat “de rechtsorde er moet zijn voor alle burgers zonder onderscheid.” Minister van Binnenlandse Zaken Jesse Chacón vindt dit “geen manier van problemen oplossen.”

Fernando Zozaya, de voorzitter van Caracas Country Club, blijft kalm in het oog van de politieke storm. Het verdwijnen van het 80 hectare grote golfdomein “zal raken aan 9000 rechtstreekse en onrechtstreekse arbeidsplaatsen”, zegt hij. Bovendien “is een deel van de terreinen overstromingsgebied en de infrastructuur is ongeschikt om er huizen te bouwen "

Barreto, die duidelijk maakte dat zijn vriend Chávez niets te maken heeft met de beslissing, verklaarde dat hij de zaak voor het hooggerechtshof wil brengen.

Venezuela, met een bevolking van 26,5 miljoen, heeft een acuut tekort aan huizen. Het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) schat dat één huis op zes in het land overbevolkt is. Het tekort aan huizen is de achilleshiel van het welzijnsbeleid van de regering-Chávez. In juli werd minister van Huisvesting Luis Figueroa aan de kant gezet omdat hij er niet in geslaagd was om de doelstelling voor de bouw van sociale woningen te halen. Voor 2005 moesten dat er 12.000 gebouwd worden, maar slechts een derde van dat cijfer werd gehaald. Voor dit jaar ligt de doelstelling op 150.000, maar in juli zat men nog maar aan 35.000 woningen. (MM)

IPS DOOR:

Deel dit artikel