Grootste steenkoolbedrijf ter wereld financierde klimaatontkenners

Peabody publiceerde onlangs hun 'Corporate and Social Responsability report'

Peabody Energy, het grootste particuliere steenkoolbedrijf ter wereld, financierde heel wat invloedrijke groepen van klimaatontkenners. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian.

De Britse krant vond in gerechtsdocumenten bewijzen voor de financiering van minstens twintig belangrijke groepen die twijfel zaaien over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Het gaat onder meer om lobbygroepen en denktanks. Ook wetenschappers als Richard Lindzen en Willie Soon staan op de lijst.

Het Amerikaanse Peabody gaf ook dubbel zoveel aan Republikeinse groepen als aan Democratische. Republikeinen staan veel sceptischer tegenover de klimaatverandering die door de mens is veroorzaakt en vallen president Obama’s klimaatplannen steevast zwaar aan.

Volgens Kert Davies van het Climate Investigation Center is er geen bedrijf ter wereld dat zoveel groepen van klimaatontkenners financierde.

Faillissement

Peabody zit in moeilijke papieren. In april vroeg de multinational het faillissement aan. Het is in documenten voor deze zaak dat journalisten van The Guardian de financiering van klimaatontkenners ontdekten.

Er bestonden al sterke vermoedens over dergelijke praktijken maar de omvang van de financiering heeft zelfs de meeste klimaatactivisten verrast. Volgens Kert Davies van het Climate Investigation Center is er geen bedrijf ter wereld dat zoveel groepen van klimaatontkenners financierde.

Vorig jaar toonde een rapport van de Union of Concerned Scientists (UCS) aan dat de belangrijkste Amerikaanse en Europese oliebedrijven al minstens sinds 1981 wisten dat de CO2-uitstoot de aarde opwarmt. Toch spendeerden ze ook nadien miljoenen om wetenschappers te financieren die de klimaatverandering negeren. 

Deel dit artikel