Gyproc krijgt Cradle to Cradle label

Gipsplaatfabrikant Gyproc heeft als eerste Belgische bouwbedrijf het Cradle to Cradle Silver label in de wacht gesleept. Haar populaire Gyproc A-plaat bestaat sinds kort volledig uit gerecycleerd materiaal.

Het Cradle to Cradle-principe  staat voor reduce, re-use and recycle. Producten met een Cradle to Cradle label kunnen volledig gerecyleerd worden zonder  kwaliteitsverlies en zonder afval. Zo ontstaat een gesloten en oneindige vorm van recyclage.

Een Gyproc-plaat die terugkomt bij Gyproc, wordt gescheiden in gips en karton. Het gips wordt vermalen en kan eindeloos hergebruikt worden in nieuwe gipsplaten. Het karton komt na verwijdering van eventuele verontreinigingen terecht in een biologische cyclus, waarbij het gecomposteerd wordt. Door van gipsafval weer een grondstof te maken, wordt het product op materiaalniveau volledig recycleerbaar.

Het Cradle to cradle label kent vier niveau's: Basic, Silver, Gold en Platinum. Gyproc ontvangt de Silver versie.

Cradle to Cradle is nog niet eco- of CO2-neutraal. Er is energie nodig om het te recycleren materiaal te verzamelen, te sorteren en te herwerken. Maar voor veel producten betekent het wel een kleinere impact op het milieu.

Je leest er meer over op de website van Gyproc.

BRON:
Netwerk Bewust Verbruiken
Netwerk Bewust Verbruiken DOOR:

Deel dit artikel