Haalt De Gucht gegevensexclusiviteit voorgoed van de tafel?


Donderdag (23/2) was de Europese commissaris voor Handel Karel De Gucht bij 11.11.11 voor een gedachtenwisseling over handel en ontwikkeling.

Op de bijeenkomst liet de commissaris zijn ongenoegen horen over ngo-campagnes die protesteren tegen de gevolgen die het Europese handelsbeleid heeft voor de toegang tot geneesmiddelen.

"Ze zeggen onder meer dat we tijdens de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met India pleiten voor 'gegevensexclusiviteit', maar dat is niet waar. Dat staat niet in de tekst", verklaarde de Commissaris. (zie Belga bericht op Knack en De Standaard).

Voor een goed begrip: gegevensexclusiviteit verhindert de aanmaak van goedkope generische geneesmiddelen en India is de "apotheker" van de wereld. Goedkope Indische generische geneesmiddelen worden in veel ontwikkelingslanden gebruikt en redden daar mensenlevens.

 

Toch even de puntjes op de i zetten:

 • De ngo-campagnes van vooral Artsen Zonder Grenzen, Act Up en Oxfam International waren wel degelijk nodig en sloegen de nagel op de kop: de EU heeft wel degelijk gepleit voor gegevensexclusiviteit in de EU-India onderhandelingen (zie bijvoorbeeld deze uitspraak van de EU delegatie in India én een uittreksel uit gelekte vertrouwelijke EU documenten).
 • De campagne heeft blijkbaar ook vruchten afgeworpen want De Gucht onderstreepte dat de gegevensexclusiviteit niet in de tekst staat. Hij bedoelt daar mee: "niet meer in de tekst staat".
 • De Gucht deelde ook mee dat de EU haar regelgeving zal aanpassen om een ander twistpunt op te lossen dat India met de EU heeft over geneesmiddelen, namelijk het tegenhouden van Indische geneesmiddelen die via de haven van Antwerpen op weg zijn naar derdewereld landen, om te zien of er geen namaak tussen zit. Geneesmiddelen in transit zullen in de toekomst niet meer gecontroleerd worden.
 • Het maakt De Gucht blijkbaar kwaad dat de e-mailcampagne die was opgezet respons blijft genereren en hij mails blijft ontvangen.
 • Maar de e-mailcampagne gaat dan ook niet alleen over gegevensexclusiviteit en transit. Er zijn inderdaad nog andere elementen in de onderhandelingspositie van de EU die de toegang tot geneesmiddelen belemmeren en waarvan de EU zou moeten afzien. Zie bijvoorbeeld de nota die het Actieplatform Gezondheid en Solidariteit had voorbereid voor de bijeenkomst van donderdag en het verslag van de discussie van gisteren van Wim De Ceukelaire

 

Conclusie:

 • De ngo-campagnes waren en zijn nodig en leveren resultaten op
 • De Gucht blijkt niet doof te zijn voor de bezorgheden over de impact van het Europese handelsbeleid en de gevolgen daarvan voor de toegang tot geneesmiddelen
 • Wij nodigen De Gucht uit om
  • ook de andere negatieve gevolgen voor de toegang tot geneesmiddelen in het Europese handelsbeleid onder ogen te zien
  • de (voorlopige) tekst van het EU-India akkoord publiek te maken
  • een officiële mededeling te doen dat de EU voortaan geen gegevensexclusiviteit meer nastreeft in haar handelsakoorden

 

 

Achtergrond:

De gedachtenwisseling op 11.11.11 was georganiseerd door de Vlaamse en Franstalige ngo-koepels 11.11.11 en CNCD-11.11.11 en de drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB.

Deel dit artikel