Haïti, 2 jaar later: een balans

Haiti 2 jaar later10 januari 2012 Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een krachtige aardbeving die Port-au-Prince en omstreken letterlijk tot een puinhoop omvormde. Meer dan 240.000 mensen kwamen om, 300.000 raakten gewond en 3 miljoen mannen, vrouwen en kinderen bleven achter met een tekort aan basisvoorzieningen. De totale schade werd geraamd op meer dan 8 miljard dollar.

De hulp kwam snel op gang, maar in bijzonder moeilijke omstandigheden. Wereldwijd werden solidariteitsacties opgezet. In ons land lanceerde het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam solidariteit en UNICEF België) de oproep «Haïti Lavi 12-12».

Die oproep kon op heel wat steun rekenen van het Belgische publiek, overheden, media en bedrijven en vertaalde zich in concrete, levensreddende hulp op het terrein.

Ondertussen zijn we 2 jaar verder. De balans is gematigd. Het is duidelijk dat het land nog steeds in een fragiele staat verkeert, geplaagd door chronische armoede en onderontwikkeling. De vooruitgang is traag. Kleine overwinningen worden ondergraven door belangrijke tekortkomingen en achterstand.

Hoewel 2012 van start gaat met een nieuwe regering en een aangepast overheidsbudget blijft de bevolking kampen met de gevolgen van de vele uitdagingen waar het land voor staat en blijven de littekens van de ramp nog duidelijk zichtbaar op de infrastructuur, de instellingen en het sociale systeem. Meer dan 500.000 mensen verblijven nog in 800 opvangkampen. Ongeveer 70% van deze mensen waren huurders voor de aardbeving wat wil zeggen dat de meesten onder hen geen plaats hebben om naar terug te keren. De cholera-epidemie blijft de broze infrastructuur en diensten verder ondermijnen. Het is duidelijk dat het land nog de nodige steun nodig hebben om het hoofd te kunnen bieden aan de vele uitdagingen. De aanwezigheid van humanitaire organisaties blijft dan ook noodzakelijk.

Deel dit artikel