Haïti, 6 maanden later

Handicap International was al aanwezig in Haïti op het moment van de ramp. Meteen na de eerste schok kwamen de ploegen in actie om de bevolking te hulp te schieten.

Voor de aardbeving hielp Handicap International in Haïti een logistiek platform beheren. Dat was ontstaan na de vier vernietigende orkanen van 2008. Dat distributieprogramma kon weer worden opgestart twee dagen na de natuurramp. Tegelijkertijd pakten de eerste kinesitherapeuten hun valiezen om ter plekke hulp gaan bieden. Kinesitherapie is van levensbelang voor de gewonden

De kinesitherapeuten werkten de afgelopen maanden in twaalf ziekenhuizen in en rond Port-au-Prince en zijn momenteel nog actief in zes. De Belgische ploeg van Handicap International werkt in het ziekenhuis van Sarthe. En er is werk genoeg. Sommige patiënten hebben na de ramp niet meteen hulp gekregen en hebben last van complicaties. Anderen hebben een amputatie ondergaan in moeilijke omstandigheden. Zij moeten opnieuw worden geopereerd zodat ze later, eens de stomp is ‘genezen’, een prothese kunnen dragen. De patiënten kregen eerst voorlopige prothesen en vanaf juli kunnen die worden vervangen door definitieve prothesen. Handicap International zorgde ook al voor meer dan 55.000 revalidatiesessies en bezorgde 400.000 hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen, looprekken en korsetten. De organisatie heeft ook gezorgd voor ontmoetingsplaatsen. Op die manier kunnen we de patiënten opvolgen eens ze het ziekenhuis hebben verlaten.

We organiseren ook praatgroepen. Daar kan iedereen terecht die de shock van de aardbeving op die manier wil verwerken. Haïti, 6 maanden later Logistieke humanitaire actie voor kwetsbare groepen De vrachtwagens van Handicap International vertrekken van Port-au-Prince, de Cap-Haïtien, de Gonaïves en Jacmel om wekelijks 375 ton materiaal aan te voeren, ook in de minder bereikbare gebieden van het land. Onze logistiekers verdelen pakketten met tenten en materiaal om tijdelijk te kunnen overleven. Onze organisatie is ook verantwoordelijk voor de opruiming van bepaalde zones.

Financiën
Handicap International zamelde in België, 2,4 miljoen euro in voor Haïti, hoofdzakelijk dankzij Haïti lavi 1212 (1,9 miljoen) maar ook via institutionele donors zoals de Vlaamse overheid en de Europese Unie (ECHO). Op 31 mei 2010 was hiervan 462.677 euro al gebruikt voor de verschillende operaties van de Belgische sectie, in eerste instantie de noodhulp. We verwachten dat voor het einde van dit jaar dit bedrag zal oplopen tot 1.364.000 euro.

Deel dit artikel