Haïti aardbeving: huidige situatie katastrofisch

hati_oproep

 
Vindt hier een slideshow met foto's uit Haïti van het Rode Kruis.

Groeiende spanningen
Sinds afgelopen dinsdag zijn de prijzen voor voedsel en vervoer omhooggeschoten. Incidenten van geweld en plunderingen stijgen naarmate de wanhoop groeit. "Nu we ons beginnen te realiseren dat we onze geliefden niet gaan terugvinden, is het alsof we begrijpen wat er met ons gebeurt. Mensen vechten tegenwoordig om te overleven," zei een 29-jarige overlevende genaamd Sherley.

Gecoördineerde hulp

"Toegang tot onderdak, sanitaire voorzieningen, water, voedsel en medische verzorging blijft uiterst beperkt", aldus Riccardo Conti, het hoofd van de Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) delegatie in Haïti.

Ondertussen zijn de eerste 16 Emergency Response Units (ERU’s)* aangekomen in Port-au-Prince. Dit zijn snelle interventie-eenheden (binnen de 48 uur wereldwijd inzetbaar) met gespecialiseerde medewerkers en materiaal die optreden bij grote rampen voor ondersteuning in watervoorziening, gezondheidszorg, telecommunicatie, noodhospitalen en logistiek. Zo zijn er zondag een Noors noodhospitaal en een Finse basisgezondheidszorg eenheid met medische voorraden aangekomen, waardoor vandaag kan worden begonnen met chirurgische ingrepen.
Een Duits basisgezondheidszorg eenheid en een Spaanse telecomeenheid zal vandaag aankomen. Verder is er een Britse Rode Kruis logistiek ERU opgericht in Santo Domingo, een veldhospitaal en een water- en sanitaire eenheid zal in de komende dagen aankomen.

Ook heeft Rode Kruis-Vlaanderen 2 Vlamingen gestuurd met een Benelux ‘Relief ERU’. De belangrijkste opdracht van dit ERU-team is ervoor te zorgen dat de hulpgoederen zo snel en efficiënt mogelijk verdeeld worden onder de begunstigde slachtoffers van de ramp.

Overige Rode Kruisactiviteiten
- Medische kits voor de behandeling van 2.000 patiënten en honderden dekens en plastic lakens is verdeeld;
- zes vrachtwagens met bijna 40 ton hulpgoederen is aangekomen;
- items voor het Haïtiaanse Rode Kruis voor de 10 opgerichte EHBO-posten die nu operationeel zijn en naar verwachting zorg gaan bieden aan duizenden patiënten
- 500 lijkzakken voor de Braziliaanse VN-missie belast met het bergen van lichamen;
- een tweede Rode Kruisteam wordt verwacht in de komende dagen voor meer forensisch onderzoek, opsporingen, verpleging, communicatie en logistieke steun aan al het personeel reeds ter plaatse;
- ICRC-gedelegeerden bezochten verschillende detentieplaatsen in Port-au-Prince.

Het Rode Kruis coördineert al zijn acties op het terrein met alle actoren: VN, ngo’s en overheid.

Risico van ziekte
Zes dagen na de aardbeving is de gezondheid en sanitaire situatie verslechterd in de geïmproviseerde kampen. Infrastructuur en diensten zijn vrijwel niet beschikbaar, er zijn grote aantallen mensen die op straat slapen en er is een beperkte beschikbaarheid van toiletten en zuiver drinkwater. De stank van urine overal in Port-au-Prince overweldigend. "We moeten snel deze water- en sanitaire kwesties aanpakken als we het risico van een uitbraak van ziektes willen minimaliseren," aldus de heer Conti.
 
Het ICRC biedt voor ongeveer 7.500 mensen in drie geïmproviseerde kampen zuiver drinkwater en er zijn latrines gebouwd voor ongeveer 1.000 mensen in de regio van Delmas.

Familiebanden
Het ICRC werkt aan het opzetten van een post in het Haïtiaanse Rode Kruishoofdkwartier om contacten te herstellen tussen gescheiden familieleden en voor het zoeken naar familieleden. Mensen kunnen zich registreren voor het versturen van ‘gezond en wel’-berichtjes.
Op 18 januari hebben meer dan 22.000 mensen zich ingeschreven op de speciale website van het ICRC die mensen helpt zoeken naar hun geliefden.

Geëvacueerde personen uit Haïti in België
Zondagavond landde een vliegtuig met 106 geëvacueerden (67 Belgen) uit Haïti. De eerste opvang en registratie van deze mensen werd verzorgd door het Rode Kruis. De niet-gewonde mensen en hun familieleden werden opgevangen door de hulpverleners van Dringende Sociale Interventie (DSI) van het Rode Kruis.

Laatst bijgewerkt op: 18 januari 2010

 

Deel dit artikel