Haïti: van noodhulp naar heropbouw

Inmiddels is het meer dan drie weken geleden dat een verwoestende aardbeving dood en vernieling zaaide in Port-au-Prince en omstreken. Het dodental loopt volgens de laatste officiële berichten op tot 170.000, maar er liggen nog veel lijken p-hti01711begraven onder het puin. Meer dan 482.000 mensen hebben het getroffen gebied verlaten en zoeken onderdak bij families en vrienden. Wie zo veel geluk niet heeft, slaapt buiten uit schrik voor de naschokken die nog dagelijks plaatsvinden.

Het Internationale Rode Kruis heeft ondertussen 21 noodinterventieteams (Emergency Response Units) ter plaatse, een record. Rode Kruis-Vlaanderen stuurde samen met haar Waalse, Luxemburgse en Nederlandse collega’s een Benelux ERU die ter plaatse hulpgoederen verdeelt. Deze week lost een tweede groep hulpverleners de eerste groep af.

Sinds de ramp heeft het Rode Kruis 4 miljoen liter drinkbaar water en meer dan 550 ton levensmiddelen uitgedeeld. Op dit moment staat het Rode Kruis dagelijks in voor de levering van drinkwater aan meer dan 185.000 personen.

p-hti0214Rode Kruis-Vlaanderen leverde al miljoenen waterzuiveringstabletten en een paar honderd tenten. Begin deze week stuurde ze nog 10.000 hygiënische kits, 5.000 kooksets, 18.000 plastic zeilen en 140 tenten naar Haïti.

In samenwerking met het Duitse Rode Kruis en met steun van de federale overheid werd er een groot veldhospitaal opgebouwd dat een bevolking van 250.000 mensen bedient.

Uitdagingen voor de toekomst
De komende weken probeert het Rode Kruis de bevoorrading en het distribueren van de hulpgoederen in stand te houden. Van de noodfase belanden we stilaan in de fase waarin we aan het herstel en de heropbouw van het land werken. Het Rode Kruis schat dat er minstens 3 jaar nodig is voordat de getroffen Haïtianen weer in menswaardige levensomstandigheden kunnen leven.

Het is de bedoeling dat de getroffen gemeenschap volledig herstelt van deze ramp, maar het Rode Kruis zal zich ook richten op het verminderen van de kwetsbaarheid van de bevolking voor toekomstige rampen. Dit doen we door onder andere te werken rond rampenparaatheid.

Steunen kan direct online of via rekeningnummer 000-0006566-67 van Rode Kruis-Vlaanderen, met vermelding van 'aardbeving Haïti'. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Deel dit artikel