Handicap International zoekt uitvinders voor Kus voor een Klus

afbeelding van het logo van kus voor een klus

Handicap International lanceert Kus voor een Klus 2012. Elk jaar beloont de wedstrijd slimme uitvindingen of kleine trucs die het dagdagelijkse leven van oudere mensen of mensen met een handicap verbeteren, of het nu is om zich te verplaatsen, zich aan te kleden of zich te amuseren ... Handicap International roept alle uitvinders en klussers op om deel te nemen aan de wedstrijd! Dat kan nog tot 20 juni.

Voor oudere mensen of personen met een handicap zijn dagdagelijkse activiteiten vaak minder vanzelfsprekend. Dure of onaangepaste toestellen maken het er niet eenvoudiger op. Kleine, originele hulpmiddelen kunnen voor deze mensen een wereld van verschil maken.

Dit jaar organiseert Handicap International voor de negende keer Kus voor een Klus. Daarbij gaan we op zoek naar uitvindingen die de dagelijkse activiteiten van oudere mensen of mensen met een handicap (motorisch, zintuiglijk of mentaal) verbeteren.

Elk jaar staat de jury van Kus voor een Klus versteld van de creatieve vondsten van de deelnemers. De idee├źn komen uit het brein van ouders die iets bedenken voor hun gehandicapte kind, van oudere mensen die het leven van zichzelf of hun partner willen verlichten, van vrienden, van medisch personeel ... Dankzij de wedstrijd kunnen de bedenkers het resultaat van hun denkwerk delen met andere mensen die bij hun dagelijkse activiteiten geconfronteerd worden met ziekte, ouderdom of een handicap (motorisch, zintuiglijk of mentaal).

Ook dit jaar roept Handicap International alle handige en creatieve mensen op om deel te nemen. Je hoeft zeker geen Einstein te zijn. Het zijn vaak de heel eenvoudige trucjes, die helemaal niet veel hoeven te kosten, die een praktische oplossing bieden voor dagelijkse problemen. Zo bedacht Ann Dhaenens, een van de winnaars van de vorige editie, een aangepaste hangmat voor haar zoontje met hersenverlamming. Ook een zitstep, een laptoptafel en een wandelhulp voor slechtzienden vielen in de prijzen.

Een gespecialiseerde jury met kinesisten, ergotherapeuten, specialisten op het vlak van handicaps en de redacteurs van het klusjesmagazine Dobbit beoordelen de inzendingen. Drie winnaars krijgen een waardebon van 500 euro bij Brico en een abonnement op 'Dobbit'. Er is ook een speciale categorie voor scholen (technische scholen, ergotherapie, design, ingenieurs). Daardoor kunnen we het werk belonen van studenten die zich inzetten voor de autonomie van mensen met een handicap. De winnaar van die categorie krijgt een speciale prijs aangeboden door Handicap International. De prijsuitreiking vindt plaats in augustus.

Hoe deelnemen?

Alle projecten moeten ingediend worden voor 20 juni 2012. Wat verwachten we? Een technisch plan van de uitvinding (A4-formaat), een algemene omschrijving van het gebruik, digitale foto's van het prototype (max. 500 kB per foto) en een lijst van het gebruikte materiaal plus de kostprijs. Inspiratie vind je bij de lijst met uitvindingen van vorige edities.

Stuur ons je dossier bij voorkeur via e-mail (nicole.luyckx@handicap.be) of per post naar Spastraat 67, Brussel. Meer info op www.handicap-international.be of via Nicole Luyckx op 02/233.01.02.

Download het reglement:BRON:
Handicap International

Deel dit artikel