'Hang de vredesvlag'

hang_de_vredesvlag_400pxDe Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 21 september uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Vrede'.

Vrede vzw en het Franstalige vredesplatform CNAPD roepen de 368 Belgische steden en gemeenten van Mayors for Peace op om op die dag concrete sensibiliserende acties op te zetten met een internationaal perspectief.

Vrede is een gemeenschappelijke wens van mensen over de hele wereld. De oprichting van de Verenigde Naties in 1945, aan het einde van de meest verwoestende oorlog in de menselijke geschiedenis, was een belichaming van dit universele verlangen. Het handhaven van de vrede en de ontwikkeling van de vriendschappelijke betrekkingen tussen de naties behoren tot de belangrijkste doelstellingen van de Verenigde Naties.

Om dit te benadrukken promoten ze 21 september als de "dag van wereldwijde wapenstilstand en geweldloosheid" en verzoeken dat alle lidstaten, organisaties en individuen deze dag te herdenken, onder meer door onderwijs en bewustmaking van het publiek.

Als vredesbeweging vragen we om dit jaar bijzondere aandacht te besteden aan de bijna vergeten oorlog in Afghanistan die 10 jaar geleden begon, duizenden slachtoffers maakte en honderdduizenden mensen op de vlucht joeg. Deze oorlog slorpt ook jaarlijks tientallen miljarden euro's op, middelen die niet voor sociale en milieudoeleinden kunnen worden ingezet.

Vrede vzw en CNAPD zijn er van overtuigd dat er een uitweg bestaat voor de militaire logica waarin dit conflict verzeild is geraakt. Oorlog en geweld kunnen onmogelijk tot een duurzame en rechtvaardige oplossing leiden.

Verschillende Vlaamse (Ieper, Kruibeke, Lommel, Westerlo, Sint-Amands, Zwalm, Opglabbeek, Sint-Truiden, Mesen, Damme, Vleteren, Waasmunster, Heverlee, Haacht, Gingelom, Geetbets, Neerpelt, Zulte), Waalse en Brusselse steden en gemeenten bestelden alvast de vredesvlag om de internationale dag van de vrede bij hun bevolking zichtbaar te maken en de vredesgedachte uit te dragen. In Gent lanceert het bestuur die dag een aantal activiteiten en vraagt het de stadsscholen om de vredesvlag uit te hangen. Vorig jaar hingen er op de internationale vredesdag 300 vredesvlaggen in de stad. De oproep krijgt ook veel bijval bij de gewone bevolking die gevraagd wordt de vlag te laten hangen tot 7 oktober, de tiende verjaardag van de oorlog in Afghanistan.

  • Over de geschiedenis en betekenis van de vredesvlag kan u hier meer te weten komen
  • Meer informatie over de vlaggencampagne en Afghanistan vindt u hier
  • De vredesvlag op facebook
Vrede DOOR:

Deel dit artikel