Herders weren zich tegen de droogte in het grensgebied van Ethiopië en Somaliland

Met financiële steun van het bureau voor humanitaire hulp van de Europese Unie helpt Oxfam herdersgemeenschappen in het grensgebied van Ethiopië met Somaliland om beschikbaar grasland te vinden. Abdullahi vertelt hoe sterk zijn leven als veehouder veranderd is.

Gezeten in de schaduw van een acacia en kauwend op qat, een licht roesverwekkende plant, beschrijft Abdullahi hoe hij en zijn voorouders al eeuwen dezelfde tradities in stand hielden. Als nomaden zijn ze steeds op zoek naar nieuw grasland voor hun vee. "Toen ik nog kind was, reikte het gras tot aan mijn borst", zegt hij al lachend. "Toen was ons dorp nog welvarend."

Vandaag, twintig jaar later, hebben de terugkerende droogtes de aarde van zijn kindertijd omgevormd tot een dor en vijandig landschap. De dichte vegetatie van toen is nu een dunbezaaide oase, ontstaan na het laatste regenseizoen. Nomadische veehouders zoals Abdullahi kunnen nergens heen. De traditionele manier van begrazen wordt steeds meer bedreigd door gewijzigde landbouwtechnieken en het landschap is opgedeeld in meerdere afgebakende landbouwpercelen. Er is een toegenomen concurrentie in de zoektocht naar grasland.

BRON:
Oxfam Solidariteit

Deel dit artikel