India beschermt traditionele geneesmiddelen tegen patentering

De Indiase regering heeft tweehonderdduizend traditionele medicijnen bestempeld als “publiek bezit”. Dat moet buitenlandse farmaceutische bedrijven verhinderen er patenten op te nemen.


De Indiase overheid was gealarmeerd door het groeiende aantal buitenlandse bedrijven dat patenten neemt op geneeskrachtige planten of traditionele medische praktijken. Na onderzoek bleek dat er internationaal al vijfduizend van dergelijke patenten werden uitgereikt. Tweeduizend daarvan hebben betrekking op behandelingen binnen traditionele Indiase systemen als ayurveda of siddha.

Lijst
Acht jaar lang hebben tweehonderd onderzoekers van de Digitale Bibliotheek voor Traditionele Kennis gewerkt aan een lijst met 200.000 medicijnen. Die geneesmiddelen zijn voortaan “publiek bezit”, waardoor iedereen ze kan gebruiken maar ze niet verkocht kunnen worden. De lijst zal onder meer door het Europese Patentbureau gecontroleerd worden voor er nieuwe patenten toegekend worden.

Met de nieuw samengestelde encyclopedie wil de overheid ook aantonen dat veel van de bestaande patenten ingetrokken moeten worden, omdat de geneesmiddelen al lang gebruikt werden.

Het is niet de eerste keer dat India de strijd aangaat met internationale bedrijven over patentkwesties. Om de patenten op medicijnen uit neem, een Indiase boom, te doen intrekken, moest de staat meer dan 4 miljoen euro uitgeven. Het proces sleepte bijna tien jaar aan. “Uiteindelijk wonnen we omdat we konden aantonen dat de geneesmiddelen onderdeel vormden van de traditionele Indiase kennis. Er was geen innovatie, en dus kon er geen patent uitgeschreven worden”, zegt Dr Vinod Kumar Gupta van de Digitale Bibliotheek in de Britse krant The Guardian.

Yoga
Verrassend genoeg maakt de Indiase regering zich ook zorgen over Yoga, dat gezien wordt als een traditionele geneeswijze. De regering wil dat de Verenigde Staten yoga erkent als een “bekend” merk en stelt vragen bij 130 patenten die al zijn toegekend.

“We willen niet dat iemand yoga als een eigen merk recupereert”, zegt Gupta. “Onze oude teksten beschrijven 1.500 houdingen en oefeningen. We vertalen die en nemen ze op in de lijst, zodat niemand er aanspraak op kan maken.”

BRON:
http://www.ipsnews.be

Deel dit artikel