India herontdekt oude technieken in klimaatstrijd

In de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu herstellen de dorpelingen duizenden jaar oude watersystemen om zich te wapen tegen het veranderende klimaat.


Volgens het klimaatpanel van de Verenigde Naties zullen de moessonregens in India aanzienlijk veranderen. De regens zullen intensiever maar schaarser worden, en dat is geen goede evolutie voor de landbouw in India.

Oeroude systemen
In Tamil Nadu, waar de rivieren enkel tijdens de winter stromen, dreigt ernstige droogte door de onvoorspelbare neerslagpatronen. De dorpelingen spelen daarop in door oude watersystemen opnieuw in gebruik te nemen die hun oorsprong vinden rond het begin van onze jaartelling.

Al vanaf 300 voor Christus werden systemen aangelegd om regenwater via een kanalenstelsel af te leiden naar grote reservoirs in de rotsbodem van Tamil Nadu. De Dhan Stichting werkt volop samen met dorpelingen om dat oude systeem te herstellen en opnieuw in gebruik te nemen.

Vayalagam
In dorpen die over een reservoir beschikken, kunnen de inwoners zich aansluiten bij een 'Vayalagam' of lokale vereniging in ruil voor een bijdrage voor de reparatie van het opslagbekken en de kanalen. De rest van de kosten worden betaald door de overheid of donoren.

In het dorpje Parepatti heeft de stichting arme vrouwen van de laagste kaste geholpen om het oude Kanmoi-reservoir te herstellen en te ontzouten. De 54-jarige Manjamma organiseerde de vrouwen in verschillende associaties en haalde geld op voor de herstellingen. "De mannen hadden hun bedenkingen", zegt ze, "maar eens de opslagbekkens in werking waren, zag iederen de voordelen ervan in. Het vee kreeg water, de vrouwen teelden gewassen met een dubbele opbrengst en er was zelfs nog water voor een tweede oogst."

Tot nog toe zijn zo'n vierhonderd van de tweeduizend historische reservoirs in het district Madurai .Volgens de Dhan Stichting kan de rest van de bekkens in zeven tot twaalf jaar in werking gesteld worden.

BRON:
http://www.ipsnews.be

Deel dit artikel