Indiaas parlement kiest vrouw als voorzitter

De lijst van vrouwelijke toppolitici in India is weer wat langer geworden. Het parlement verkoos Meira Kumar tot voorzitter van de Lok Sabha, het machtige Lagerhuis.


“Door u te verkiezen betuigen wij, leden van het parlement, eer aan de vrouwen in het land en de bijdrage die ze hebben geleverd”, zei premier Manmohan Singh na de installatie van Meira Kumar als Lagerhuisvoorzitter. Ook Kumar zelf ziet in haar verkiezing een aanwijzing dat er een "oprechte intentie” is “om de positie van vrouwen in India te versterken”.

Meira Kumar, een voormalige diplomate, vervoegt het gezelschap van Sonia Gandhi, leider van de regerende Congrespartij, Pratibha Patil, de Indiase president, Mayawati, premier van de belangrijke deelstraat Uttar Pradesh en Sheila Dixit, premier van de deelstraat Delhi.

“We zien nu dat vrouwen beter aanvaard worden in de toppolitiek”, zegt Ranjana Kumari, voorzitter van Women Power Connect, een invloedrijke organisatie die zevenhonderd vrouwenorganisaties en individuele vrouwen groepeert.

Belangrijk moment
De verkiezing van Kumar komt op een belangrijk moment, zegt Kumari, omdat er belangrijke vrouwenthema’s op de agenda staan, zoals het weghalen van vrouwelijke foetussen, huiselijk geweld en bruidschat(zelf)moorden. “Het belangrijkste is dat de vrouwenwet (die 33 procent van de nationale en deelstaatparlementen voor vrouwen reserveert), die al sinds 1997 in behandeling is, eindelijk een kans heeft goedgekeurd te worden.

”Bij de parlementsverkiezingen van 16 mei werden slechts 59 vrouwen verkozen in het Lagerhuis, dat 543 zetels telt. De grote partijen staan nog steeds huiverig tegenover vrouwelijke kandidaten. “Dat kan alleen omgekeerd worden door quota op te leggen”, zegt Kumari.

Met de verkiezing van Kumar profileert de Congrespartij zich steeds meer als een partij die vrouwenrechten steunt. Maar velen zien er ook een manoeuvre in om de steun van de 160 miljoen Dalits te winnen, een bevolkingsgroep die van het kastenstelsel is uitgesloten. Kumar is een Dalit.

Premier Singh heeft negen Dalits en negen vrouwen opgenomen in zijn ministerraad. Verscheidene hebben belangrijke bevoegdheden. Kumar was ook minister maar nam ontslag om parlementsvoorzitter te worden.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel