Israël plant een verdubbeling van aantal joodse kolonisten

De Israëlische organisatie Peace Now publiceerde een nieuw rapport dat stelt dat de Israëlische regering van plan is om meer dan 73.300 wooneenheden bij te bouwen in de Palestijnse bezette gebieden, waarvan 5.772 in Oost-Jeruzalem.

De organisatie baseert zich op gegevens en kaarten van de website van het Israëlische ministerie van Huisvesting van de ontslagnemende regering Olmert. Daaruit blijkt dat de bouw van al minstens 15.000 woningen is goedgekeurd.

Een simpele berekening leert dat de uitbreidingsplannen bij een gemiddelde van 4 inwoners per wooneenheid, het aantal kolonisten met 300.000 zou doen toenemen. Dat zou een verdubbeling zijn van het huidige officiële aantal.

Hoewel zowel de ontslagnemende regering als de vermoedelijk toekomstige premier Netanyahu zeggen dat er geen nieuwe nederzettingen zullen bijkomen en er alleen sprake is van ‘natuurlijke aangroei’, blijkt dat niet uit de plannen. Die voorzien in de regio rond Betlehem 17.000 wooneenheden buiten de huidige nederzettingen. Opvallend is dat de ministeriële plannen ook woningen voorzien in de ‘outposts’, hoewel die ook volgens het Israëlische recht illegaal zijn. Er zouden ook 19.000 wooneenheden achter de muur – dus aan Palestijnse kant – worden gebouwd. De muur volgt niet de groene scheidingslijn (dat het gebied als bezettingsgebied markeert) maar snijdt hier en daar diep in Palestijns gebied. De muur heeft als belangrijkste functie de nederzettingen af te scheiden van de Palestijnse dorpen en steden. Bouwen achter de muur lijkt te bevestigen dat Israël ook gebied achter de scheidingsmuur claimt.

Het ministerie van Huisvesting reageert dat de gegevens waarvan Peace Now gebruik maakt ‘enkel’ een algemeen beeld willen geven van de potentiële bouwmogelijkheden en dat de effectieve beslissingen afhankelijk zijn van de ministeries van Huisvesting en Defensie (!). De extreemrechtse Nationale Unie, claimt de ministerpost Huisvesting in de nieuwe regering Netanyahu. De partij stelde dat het alles in het werk zal stellen om de plannen uit te voeren om er zo voor te zorgen dat er over enkele jaren nog maar een staat overblijft.

Zie ook 'Ondertussen op de Westelijke Jordaanoever'  (18/02/2009) voor meer achtergrond bij de uitbreiding van de nederzettingen

Gebruikte bronnen

Haaretz, 2 maart 2009 (zie: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1068033.html

Peace Now Report. Ministry of Housing’s Plans for the West Bank, maart 2009 (http://www.peacenow.org.il/data/SIP_STORAGE/files/1/4041.pdf)

 

Deel dit artikel