Journalisten klagen Chávez aan voor mensenrechtencommissie

LIMA, 3 november 2009 (IPS) - Venezolaanse journalisten zijn naar de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten gestapt. “Chávez is een van de ergste vijanden van de persvrijheid ter wereld”, zegt William Echeverría, voorzitter van het Nationaal College van Journalisten van Venezuela.

"In mijn land is het zeer ernstig gesteld met de persvrijheid omdat het met de dag moeilijker is om aan kritische en onafhankelijke journalistiek te doen”, zegt Echeverría, die bij Globovisión werkt, een mediabedrijf dat aanleunt bij de oppositie. "De methodes die de regering van Hugo Chávez gebruikt om de pers te controleren, lijken veel op die van (de Peruaanse) ex-president Alberto Fujimori.”

Echeverría klaagt onder meer aan dat Chávez op 1 augustus van dit jaar 32 radiozenders en 2 televisiestations sloot. Volgens Echeverría werd zijn collega Gustavo Azocar achter de tralies gezet “omdat hij op zijn website informeerde over het afleiden van overheidsmiddelen”.

Echeverría zegt dat veel journalisten zichzelf censureren uit angst. “Men kan schrijven, lezen of zeggen wat men wil, maar men moet ook bereid zijn daar de gevolgen van te dragen. Hier publiceert men alleen de officiële informatie.”

Onderzoek

Echeverría is een van de sprekers tijdens de tweedaagse sessie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, die vandaag afloopt in Washington. De commissie maakt deel uit van de Organisatie van Amerikaanse Staten en komt een paar keer per jaar samen om klachten over mensenrechtenschendingen te onderzoeken. De Venezolaanse journalisten vragen de commissie een onderzoek in te stellen in hun land.

Ook Peruaanse journalisten vragen dat voor hun eigen land. Ze klagen de sluiting van radio La Voz in het noordelijke Bagua aan. Volgens de overheid heeft de zender de inheemse bevolking tot geweld aangezet. Bij botsingen tussen politie en inheemse manifestanten begin juni kwamen 24 agenten en minstens 9 burgers om.

Volgens de Amerikaanse organisatie Freedom House, is de persvrijheid in de helft van de 35 Latijns-Amerikaanse landen niet volledig en in 6 procent onbestaand.

De regering van Hugo Chávez beschuldigt Echeverría ervan betaald te worden door de Verenigde Staten.

Het Nationaal College van Journalisten van Venezuela telt 18.000 leden. Toen Echeverría de nieuwe voorzitter werd, besloten Chávez-gezinde journalisten een eigen persbond op te richten. "Ze wilden niet dat een onafhankelijk journalist de belangrijkste persbond zou voorzitten”, zegt Echeverría.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel