Kurkdroge regio in Mali overstroomd

Vorige week berichtte Bevrijde Wereld in haar huisblad Djembé over de goed draaiende groenteteelt-projecten in de Malinese Bandiagara-vallei. Afgelopen weekend werd de regio getroffen door zware regenval en overstromingen. GAAS, de partner van Bevrijde Wereld die actief is in Bandiagara, maakt melding van de grootste natuurramp sinds decennia. Er zijn geen dodelijke slachtoffers, maar minstens 1200 mensen werden getroffen door de overstromingen. Huizen werden vernield, net als bruggen, wegen en de levensbelangrijke groenteteelt. Ook het elektriciteitsnetwerk en de communicatiekanalen werden beschadigd.

 


Voedseltoegang in gevaar

De Dogon bewonen sinds mensenheugnis de snikhete kloof en het plateau van Bandiagara. De levensomstandigheden zijn er zo hard dat geen enkele andere bevolkingsgroep het er lang uithoudt. De weinige vruchtbare grond die nog voorhanden is, wordt intensief bewerkt. Ongetwijfeld werden heel wat percelen zwaar getroffen door de extreme neerslag. De percelen situeren zich vooral langs de steile hellingen van de kloof, en zijn meestal niet groter dan enkele vierkante meter. De mini-perceeltjes worden omgeven door zorgvuldig opgestapelde stenen, en worden opgevuld met vruchtbare grond.

Basisingrediënt voor een Dogon-maaltijd is gierst, maar daarvoor zijn de teeltomstandigheden niet  geschikt. Sinds enkele decennia concentreren de Dogon zich hoofdzakelijk op het verbouwen en verkopen van ajuin, om zo de aankoop van gierst te kunnen financieren. Op die manier zien de Dogon zich verzekerd van een stabiele toegang tot voedsel.

Regenseizoen komt te vroeg

Het regenseizoen in West-Afrika en de Sahel-landen is op sommige plaatsen onverwacht vroeg begonnen dit jaar. Ook Burkina Faso, Niger, Senegal en Guinee werden in juni al getroffen. De jonge plantjes op het veld zijn niet opgewassen tegen de hevige buien en de daaropvolgende overstromingen. Klimatologen vrezen in de toekomst meer onvoorspelbare, maar extreem zware regenval.

De voorbije dagen en weken regende het op sommige plaatsen meer dan in de voorbije dertig jaar samen. Met de nodige chaos als gevolg. Vanaf begin jaren zeventig tot begin jaren negentig viel er amper een druppel regen in de Sahel. De bevolking verhuisde naar de vruchtbare rivierdelta's en lagergelegen gebieden, om op die manier toch nog gewassen te kunnen verbouwen. Precies deze regio's worden nu het hardst getroffen door de overvloedige neerslag.


Lees meer over de voedselsituatie van de Dogon in het magazine van Bevrijde Wereld.

Lees het artikel over extreme neerslag in de Sahel op deze website.

www.bevrijdewereld.be

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel