Live: de nachtmerrie in GazaGisteren kon G3W-medewerkster Fanny telefoneren met Jehan, medewerkster van de Union of Health Work Committees (UHWC), onze partner in Gaza. "Ze vertelt dat er tien minuten ervoor een bom vlak naast haar was gevallen. Als ik een beetje vroeger had gebeld, was ik live verbonden geweest met de hel van Gaza." De toon is gezet.
g3W
UHWC heeft ziekenhuizen en medische centra in Gaza, waarvan het Al-Awda ziekenhuis het enige werkende ziekenhuis is in het noorden van de Gazastrook. Ik heb Jehan gevraagd hoe de situatie is in deze tijden van oorlog.

Een ziekenhuis in de frontlinie


Het Al-Awda ziekenhuis geeft op dit moment voorrang aan alle spoedgevallen en stelt de kleinere chirurgische ingrepen die kunnen wachten uit. Normaal heeft de bevolking van het noorden van Gaza de keuze uit dit ziekenhuis en dat van Gaza City. Maar door de bombardementen is het onmogelijk om naar Gaza City te gaan en de toegang tot het ziekenhuis is letterlijk versperd.

Het Al-Awda ziekenhuis is het enige ziekenhuis uit de regio dat een kraamafdeling heeft. Momenteel zijn er twintigtal bevallingen per dag, bovenop alle spoedgevallen. UHWC gaf in 2013 opleidingen aan vrouwen die in het noorden van Gaza wonen om elkaar te kunnen helpen bij bevallingen, in geval van extreme nood. Het is zeker dat die preventiemaatregelen deze dagen meer dan één vrouw hebben geholpen, aangezien ze verplicht zijn om thuis te blijven door de bombardementen.


Sinds 2012 is de afdeling Geneeskunde voor het Volk in Molenbeek verbroederd met het medisch centrum van de UHWC in Beit Hanout in Gaza. Ook dat centrum vangt nu slachtoffers op.
Beit Hanout is een landbouwgebied en de velden van de Palestijnen worden onophoudelijk gebombardeerd door de Israëli's.

Het licht van de bombardementen


Jehan verdeelt haar dagen tussen het bureau van de UHWC, het Al-Awda ziekenhuis en haar huis. Verplaatsingen over straat zijn moeilijk en gevaarlijk door de onophoudelijke bombardementen. Enkele dagen geleden ging ze naar een vergadering van gezondheidswerkers uit Gaza om het hoofd te bieden aan hun gemeenschappelijke uitdagingen: het gebrek aan medicijnen en brandstof. Ze is er naartoe gegaan onder een bommenregen.

Ik vroeg haar of ze naar een schuilplaats gaat als er een bombardement losbreekt, ze antwoordt mij: " Bedoel je een schuilkelder? De meerderheid van de appartementen in Gaza heeft er geen. Nee, ik blijf thuis en wacht af wat er gebeurt. Het moeilijkste is 's avonds wanneer er geen elektriciteit is en we enkel verlicht worden door de lichtflitsen van de bommen. Ik kan me niet inbeelden welk effect dit heeft op kinderen...".

Jehan: "Het moeilijkste is 's avonds wanneer er geen elektriciteit is en we enkel verlicht worden door de lichtflitsen van de bommen"

De elektriciteit is het grootste probleem, ze wordt elke 8 uur afgesloten. Het is moeilijk om in zulke omstandigheden te werken in een ziekenhuis. Daarom is brandstof ( samen met medicijnen natuurlijk) de belangrijkste handelswaar in deze dagen. We verbruiken 20 liter per uur en de elektriciteit is soms voor 12 uur opeenvolgend afgesloten. Vóór de blokkade van Gaza kwam de brandstof uit Egypte. Nu kan ze alleen maar uit Israël komen en kost ze het dubbele van de prijs.

Twee dagen geleden zijn er 18 leden van één familie omgekomen toen een bom vlakbij hen ontplofte. Volgens het Palestijnse ministerie van volksgezondheid waren 33% van de slachtoffers gedurende de eerste 3 dagen van het conflict kinderen en 17% vrouwen.

Solidariteit


Ik leg Jehan uit dat veel sympathisanten voor Gaza in België zich mobiliseren en dat intal donderdag 17 juli 2014 een solidariteitsavond organiseert. Ze vraagt mij om iedereen te bedanken die aan die acties deelneemt en ze voegt er aan toe dat onze steun hen doet volhouden. Door het rechtvaardigheidsgevoel van andere landen voor het Palestijnse volk, wordt een tegengewicht gevormd tegen het onrecht dat de inwoners van Gaza dagdagelijks, en in deze dagen nog meer dan anders, meemaken.
G3W wil de UHWC en het Al-Awda ziekenhuis steunen door hen geld te sturen voor de aankoop van medicijnen en brandstof.

Je kan het noodfonds van Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) steunen door een gift te storten op rekeningnummer BE15 0010 4517 8030 en met de vermelding "noodfonds" in de mededeling. Je kan ook online een gift doen. Met een maandelijkse domiciliëring geef je een duurzaam karakter aan je steun. Giften vanaf 40 euro of meer per jaar geven recht op een fiscaal attest.
Via onze website en Facebook-pagina informeren we je over de concrete acties die we steunen.
 
 

Deel dit artikel