'Maks!' publiceert een boeiend reisverslag van twee Vlaamse tieners en hun leerkracht in Rwanda


In november lanceert Maks! de videodocumentaire 'Reality check in Rwanda'. Maxime en Tessa (beide 17) reizen samen met Els, hun leerkracht godsdienst, doorheen Rwanda. Ze verblijven onder andere twee dagen op een internaat, gaan langs bij enkele kleuterscholen, bezoeken medische voorzieningen, een weeshuis...

 

Reality check in Rwanda

De Kortrijkse leerlingen gaan in de clinch met een cultuurshock, hun vooroordelen, rijst met bonen,... Hoewel het cultuurstortbad erg kort is, slagen ze er toch in zichzelf een spiegel voor te houden en openen de ontmoetingen in Rwanda enkele ogen.

Els haalt haar hart op in o.a. een les aan een propvolle klas die haar leergierig in de armen sluit. "Mevrouw, onderwijs is voor ons de enige manier op een betere toekomst. We studeren niet omdat het moet, maar omdat het mag."

 

Mag er wat Zuid op?

De reis en deze video maken deel uit van 'Mag er wat Zuid op?'. Deze wedstrijd lanceerde Maks! samen met VVOB voor de derde graad van het secundair onderwijs. Het winnende team kreeg de unieke kans om op inleefreis te gaan langs onder meer het onderwijs in Rwanda.

Doel was de jongeren warm te maken om samen na te denken en creatief te zijn rond het thema 'het Zuiden'. Met de reportages nadien wensen ze een beter uitgebalanceerd beeld te geven van 'het Zuiden' dan hetgeen de Vlaamse jongeren doorgaans krijgen via de reguliere media.

VVOB DOOR:

Deel dit artikel