Malawi jaagt op prominente homo's

Malawi wordt snel onveiliger voor homoseksuelen. De politie lanceerde onlangs een campagne tegen prominente Malawiërs die ervan verdacht worden homo te zijn. Homoseksualiteit is Malawi bij wet verboden.

De politie beweert onderzoek te doen naar kwesties die verband houden met "homoseksuele tendensen". De homojacht komt na de traditionele verlovingsceremonie van twee mannen, Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza, Tweede Kerstdag in Blantyre. Het stel werd twee dagen later gearresteerd en zit sindsdien in hechtenis.

"We zijn een onderzoek begonnen omdat we informatie hebben waaruit blijkt dat er wellicht prominente mensen achter Tiwonge Chimbalanga en Steven Monjeza staan", zegt Dave Chingwalu, politiewoordvoerder voor de zuidelijke regio. Volgens de politiewoordvoerder worden de gangen van parlementsleden, priesters en academici nagetrokken.

Veroordelingen

In Malawi is de minimumstraf voor homoseksualiteit vijf jaar cel, de maximumstraf veertien jaar cel. In de afgelopen maand moesten verschillende homoseksuelen in Malawi voor de rechter verschijnen.

Op 9 februari werd de 29-jarige Davis Mpanda veroordeeld tot tien jaar cel voor sodomie. Mpanda's partner, een vijftienjarige jongen, werd op vrije voeten gesteld. In Malawi is de huwbare leeftijd vastgesteld op vijftien jaar. De jongen had voor de rechter verklaard vijf keer seks te hebben gehad met Mpanda. De rechter stelde vast dat hij al genoeg gestraft was vanwege "het psychologische trauma dat hij de rest van zijn leven moet meedragen."

Op 8 februari werd Peter Swali (21) in Blantyre veroordeeld tot een werkstraf van twee weken, voor het ophangen van posters waarop aandacht werd gevraagd voor de rechten van homo's. "Sawali is veroordeeld voor gedrag dat hoogstwaarschijnlijk leidt tot verstoring van de orde", legt Beatrice Mwachande, politiewoordvoerster voor Blantyre, uit.

De zestigjarige Tony Chirwa werd op 19 februari gearresteerd op verdenking van sodomie met een 23-jarige man. Hij zich nog in hechtenis.

Ondergronds

Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de bejegening van homoseksuelen in Malawi. De jacht op homo's zorgt er alleen maar voor dat deze groep mensen "ondergronds" gaat, zegt Gift Trapense, directeur van Centre for the Development of People.

Ondertussen wacht het land op de afloop van de zaak van Monjeza en Chimbalanga, die zich inmiddels tot de "bekende Malawiërs" kunnen rekenen. De rechter in Blantyre zal hoogstwaarschijnlijk op 22 maart uitspraak doen in die zaak.

BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel