Medewerkers Burundese ngo’s riskeren zware straffen

Het proces tegen drie medewerkers van Parcem, een Burundese partnerorganisatie van 11.11.11, zit in haar laatste fase. Ze zitten al sinds mei 2017 in de cel en worden beschuldigd van 'het ondermijnen van de staatsveiligheid'. De openbare aanklager eist 23 jaar cel. Hun misdaad? Het voorbereiden van een atelier over de correcte toepassing van de arrestatieprocedures.

De vervolging van medewerkers van middenveldorganisaties is geen nieuw fenomeen in Burundi. Zo werd in juli 2017 Germain Rukuki gearresteerd, een medewerker van de 'Association des Juristes Catholiques du Burundi' (AJCB) en een oud-medewerker van mensenrechtenorganisatie ACAT. Ook hij wordt beschuldigd van het ondermijnen van de staatsveiligheid en riskeert zware straffen. Zijn misdaad? Lidmaatschap van ACAT-Burundi. Eenzelfde scenario voor Nestor Nibitanga die op 21 november 2017 werd gearresteerd. Hij werkte voor APRODH, de mensenrechtenorganisatie van de bekende Burundese activist Pierre Claver Mbonimpa die ternauwernood een moordaanslag overleefde in augustus 2015. Ook Nibitanga wordt beschuldigd van het ondermijnen van de staatsveiligheid, enkel en alleen omdat hij voor APRODH werkte.

Deze voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg. Sinds het uitbreken van de crisis in 2015 startte de Burundese regering een gewelddadige campagne tegen kritische stemmen in het land. Onafhankelijke middenveldorganisaties worden onder andere geconfronteerd met nieuwe, repressieve wetgeving, allerhande intimidaties en bedreigingen, arrestaties en vervolging op basis van vaag geformuleerde aanklachten, maar ook met verdwijningen, foltering en moord. Burundi was ooit een voorbeeld voor de regio op het vlak van democratische vrijheden. Dit is definitief verleden tijd. 11.11.11 vraagt België en de Europese Unie om de voortdurende repressie uitdrukkelijk te veroordelen en er bij de Burundese autoriteiten op aan te dringen om de gearresteerde activisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, en in afwachting hun situatie in de gevangenis en het verloop van hun proces van dichtbij op te volgen.

Pieter-Jan Hamels

Deel dit artikel