Met sms’jes epidemieën voorkomen

Ruim vier weken na de ramp werken het Haïtiaanse Rode Kruis, de Internationale Federatie en gsm-operator ComCel samen om de communicatie naar de slachtoffers van de aardbeving in het land te verbeteren.

(c) Federatie. Gebruik van technologieVia sms een miljoen mensen bereiken
De komende tien dagen krijgen meer dan een miljoen abonnees van ComCel sms’jes toegestuurd over gezondheid, onderdak en sanitaire voorzieningen. Zo wil het Rode Kruis voorkomen dat er epidemieën uitbreken. “De dreiging van epidemieën is zeer reëel, ook in het huidige droge seizoen", zegt Richard Munz, hoofd van het Rode Kruisgezondheidsteam dat werkt in Haïti. "Dit initiatief helpt ons om via één druk op de knop informatie naar miljoenen mensen te verspreiden. Vrijwilligers doen er weken over om zo een resultaat te bereiken."

(c) Federatie - CommunicatiemiddelenVaccinaties om epidemieën te bestrijden
Binnenkort start in Haïti een massale vaccinatiecampagne. Daarom heeft de eerste sms de volgende boodschap: “Het Haïtiaanse Rode Kruis zegt dat vaccinatiecampagnes helpen om epidemieën te voorkomen. Het is belangrijk om je te laten vaccineren”. Later worden nog berichten verstuurd over hygiëne, sanitaire voorzieningen en het bestrijden van malaria.

Gebruik maken van technologie
Deze manier van werken, brengt de communicatie in Haïti naar een hoger niveau. Het is een perfecte aanvulling op de meer traditionele methoden zoals het gebruik van pamfletten, megafoons en het doorvertellen van nieuws op de lokale markt. ComCel doneerde reeds 300 gsm-toestellen en biedt de sms-actie gratis aan. De SMS Blast campagne is geen tijdelijke actie. Tijdens het orkaanseizoen worden mensen door sms’jes gewaarschuwd.

Deel dit artikel