Migratie: welk spel speelt de Europese Unie?

vluchtelingen brochure eubeleid g3w

Het is duidelijk winter. De thermometer raakt amper boven het vriespunt. Toch zijn er migranten die de nacht op straat doorbrengen. Sommigen sterven van de kou. Wat doet de Europese Unie voor hen?

Er hangt een koudegolf boven Europa en ook migranten ontsnappen hier niet aan. Door de sluiting van de Balkanroute en het migratieakkoord met Turkije zitten zo'n 45 000 asielzoekers vast in Griekenland. Kampen werden opgericht in Griekse magazijnen. De overheid beweert dat deze kampen werden aangepast aan het winterweer, maar dat is ver van de waarheid. De voorbije nachten daalde het kwik tot -6°C. De toiletten en douches bevinden zich buiten en zijn onbruikbaar. De verwarming in de kampen werkt niet. De mensen raken onderkoeld, volgens Loic Jaeger, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen.

 

In 2016 verdronken 5 000 migranten in de Middelandse Zee. Een triest record.

 

In België is het vluchtelingenonthaal ondermaats en vaak niet aangepast. In 2016 verdronken 5 000 migranten in de Middelandse Zee. Een triest record. Dit is niet onvermijdelijk, maar het gevolg van politieke keuzes. G3W schreef een dossier om deze situatie aan te kaarten en alternatieven voor te stellen.

Politieke keuzes van de Europese Unie

Als de EU dergelijke situaties toestaat, dan is dat vooral een kwestie van politieke en strategische keuzes die niets te maken hebben met de bescherming van mensenrechten. De EU is overal aanwezig en grijpt overal in. Haar handelsbeleid wordt steeds ongelijker. Zo zorgt Europa zelf voor de onleefbare situaties in het Zuiden en verplicht ze de bevolking om te vertrekken. Als antwoord op deze migraties, sluit de EU zichzelf op, bouwt muren, militariseert, criminialiseert de migranten en laat duizenden mensen sterven aan haar grenzen. Zo wil de EU ons doen geloven dat er geen alternatief is, maar G3W is ervan overtuigd dat een ander beleid mogelijk is.

Welk spel speelt de Europese Unie?

G3W schreef een brochure over de oorzaken van migratie en de politieke keuzes van de Europese Unie om hierop te antwoorden. In de module vind je getuigenissen en concrete voorbeelden.

Terugkeerovereenkomsten, Frontex, migranten, mensen zonder papieren,... het zijn woorden die je dagelijks in de media tegenkomt. Wil je er meer over weten? Dan is deze brochure voor jou gemaakt.

  • Wil je meer informatie of wil je een vorming geven of organiseren over dit thema in je organisatie? Stuur dan een mailtje naar info@g3w.be
Viva Salud DOOR:

Auteur: Anne Denis - medewerkster beleid G3W

Deel dit artikel