Miss Malawi komt op tegen armoede

Peth Msiska, de regerende schoonheidskoningin van Malawi, is opnieuw de boer opgetrokken. Ze wil geen tweede kroon, maar wel een zitje in het parlement. Samen met 424 andere kandidates profiteert ze van de steun van een campagne om meer vrouwen de Malawische politiek in te loodsen.


De voorbije twee jaar leefde Msiska volgens de plaatselijke normen een luxeleventje, maar de ranke schoonheid is haar afkomst niet vergeten. Ze groeide op in Chileka, in het zuiden van Malawi. Het eerste wat ze wil doen als ze in mei 2009 verkozen wordt, is voor meer waterputten en waterleidingen zorgen in haar geboortestreek. Vrouwen en kinderen moeten er elke dag tot tien kilometer lopen op schoon water te gaan halen.

De 24-jarige Miss Malawi, die ook een diploma boekhouding heeft, komt op voor de regerende Democratische Volkspartij. “Ik heb beslist in de politiek te gaan om het verschil te maken voor de mensen op het platteland”, zegt ze. Dat is een hele opgave. Bijna 10 van de 14 miljoen inwoners van Malawi leven op het platteland. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede.

Msiska heeft haar hoge hakken geruild voor makkelijke schoenen en is meer te zien op de stoffige wegen van Chileka dan op modehappenings en liefdadigheidsbijeenkomsten waarmee ze haar dagen vulde in de hoofdstad Blantyre.

Water en stroom
Naast water is stroom haar belangrijkste actiepunt. Chileka ligt dicht bij een waterkrachtcentrale op de Shire River, de langste rivier van Malawi. Toch gebruiken de mensen er overal paraffinelampen en kaarsen. Msiska is verontwaardigd dat de bevolking in de omgeving van de waterkrachtcentrale geen toegang heeft tot de elektriciteit die er wordt opgewekt.

Miss Malawi wil zich ook inzetten voor de bouw van scholen en weeshuizen. Daarvoor haalt ze ook als schoonheidskoningin geld op. Volgens het VN-Kinderfonds Unicef telt Malawi een miljoen aidswezen.

Sharon Gonsalves-Chalira, een 25-jarige lerares uit Chileka, is een fan van de nieuwe politica. “Ze gaat winnen en zal haar beloften houden, daar ben ik zeker van.”

Er zijn wel meer vrouwen die warm lopen na een toespraak van Msiska. Miss Malawi spreekt goed en loopt over van zelfvertrouwen. Vrouwen kunnen evenveel als mannen, is haar boodschap. “Ik weet dat sommige mensen me niet ernstig nemen omdat ik jong ben, maar politiek draait niet om leeftijd”, zegt ze. “Ik ben vastbesloten, ik heb principes en ik heb alles wat nodig is om in het parlement te zetelen.”

50/50-campagne
Malawi heeft vrouwen als Msiska nodig. Er zetelen maar 14 procent vrouwen in het parlement, en ook in de regering en in de rechterlijke macht zijn vrouwen schaars. Ze worden geïntimideerd door mannelijke tegenstanders en ze hebben de traditie tegen, die zegt dat de plaats van vrouwen aan de haard is, zegt Emma Kaliya van het Gender Coordination Network (GCN), een plaatselijke vrouwenbeweging. Volgens Kaliya zouden prangende onderwerpen als vrouwensterfte en de oneerlijke behandeling van weduwen beter aangepakt worden als er meer vrouwen actief waren in de politiek.

Er lijkt wel schot te zitten in de zaak van de Malawische vrouwen. De regering en 42 burgerorganisaties voeren een campagne om evenveel vrouwen als mannen verkozen te krijgen. Voor de parlementsverkiezingen van mei volgend jaar zijn er 425 vrouwelijke kandidaten. Die krijgen allemaal een opleiding in lobbywerk en campagnevoering en ontvangen 520 euro om hun verkiezingscampagne op gang te brengen.

BRON:
http://www.ipsnews.be

IPS DOOR:

Deel dit artikel