MOSCTHA, partner van Wereldsolidariteit, organiseert hulpverlening vanuit de Dominicaanse Republiek

kind180pxportaal11.beMOSCTHA, partner van Wereldsolidariteit VZW, organiseert hulpverlening vanuit Dominicaanse Republiek.

Wereldsolidariteit kreeg eindelijk nieuws over haar partners in Haïti, dit nieuws komt van MOSCTHA uit de Dominicaanse Republiek.

De kantoren van zowel de vakbond CTH als de jongerenorganisatie JOC (KAJ), zijn vernield. Enkel het vormingscentrum van CTH staat nog overeind, daar worden gezinnen opgevangen en wordt eerste hulp toegediend.

Bij het personeel van CTH is nu al duidelijk dat één vrouw is omgekomen, bij JOC is er één persoon zwaar gewond. Velen onder hen verloren een vriend of een familielid.

Onze partner in de Dominicaanse Republiek, MOSCTHA, mobiliseert reeds vanaf het eerste uur haar mensen en middelen om de Haïtiaanse bevolking te helpen. Gezien het eiland jaarlijks geteisterd wordt door orkanen, is MOSCTHA uitgerust om noodhulp en basismiddelen te voorzien op plaatsen waar niets meer is.  Ze doen dit al jaren in de Batayes (sloppenwijken van Haïtiaanse immigranten) en na elke storm die have en goed wegblaast. Concreet verplaatsen zich 5 teams van artsen en verpleegkundigen naar Haïti: elkaar afwisselend om dag en nacht hulp te bieden, ondersteund door een 200-tal vrijwilligers. Ze hebben hiervoor een mobiele kliniek ter beschikking en een voorraad medicijnen.  

Net omdat MOSCTHA in de Dominicaanse Republiek erkend wordt als organisatie die noodhulp kan organiseren, heeft ook de Unie van Vakbonden (oa de ACV partner CASC) haar de lead gegeven voor hun acties. Ook zij zullen geld en middelen inzamelen en de beschikbare medische krachten naar Haïti sturen. Het IVV (internationaal vakverbond) bevestigde bereid te zijn de acties van de vakbonden te coördineren met MOSCTHA en in overleg met Wereldsolidariteit.

Een voordeel voor MOSCTHA is dat haar hulpverleners de Creoolse taal beheersen, wat in het geval van de buitenlandse hulporganisaties niet altijd zo is.  Helaas spreekt een groot deel van de bevolking geen Frans.

Als vertegenwoordiger van de Haïtiaanse bevolking in de Dominicaanse Republiek was MOSCTHA tot heden niet altijd welkom in Haïti. De grens bleef voor hen vaak dicht omdat ze te zeer bezig waren met mensenrechten en structurele aanpak.
Nu is dit totaal anders: het team van MOSCTHA krijgt vlot toegang tot het land en mag zich vrij bewegen.

Intussen verlaten veel mensen Port-au-Prince en verandert het oude stadsdeel in een spookstad. Als deze massa mensen geen hulp vinden verderop, zullen ze richting Dominicaanse Republiek trekken, voor vele Haïtianen nog steeds het meest nabije beloofde land.
Ook daarom krijgen de hulpverleners uit de Dominicaanse Republiek nu vrije toegang : de op gang komende vluchtelingenstroom moet ingedijkt worden door voldoende hulp.

oproep tot noodhulp 15.01

perscommuniqué 15.01

WSM DOOR:

Deel dit artikel