Ngo-missie over clustermunitie naar Libanon

 Ex-gijzelaar Dr. Jan Cools keert terug naar Libanon

Van 26 februari tot 3 maart zal een kleine delegatie uit de Belgische vredes- en ngo-beweging op missie zijn in Libanon. Ze bestaat uit Dr. Jan Cools (Geneeskunde voor de Derde Wereld), Ludo De Brabander en Soetkin van Muylem (Vrede vzw), Elena López (intal) en een Libanese begeleider, Monked Mroue.

De delegatie wil in Zuid-Libanon concrete getuigenissen en materiaal verzamelen over de gevolgen van de achtergebleven clustermunitie na de Israëlische aanval tijdens de Libanon-oorlog van juli-augustus 2006. Die zullen gebruikt worden in het kader van de petitiecampagne "Opruim clustermunitie in Libanon: Israël moet betalen!" (zie www.g3w.be) en voor de mobilisatie voor de vredesbetoging van zondag 18 maart (zie www.geenoorlog.be). Soetkin van Muylem neemt momenteel deel aan de conferentie over clustermunitie in Oslo, en zal de informatie die ze daar krijgt meteen kunnen toetsen op het terrein in Zuid-Libanon.

De Belgische missie zal contact hebben met Libanese en Palestijnse organisaties en personaliteiten uit diverse hoek. Ze zal ook de medische projecten bezoeken die Geneeskunde voor de Derde Wereld in Libanon steunt, van de Libanese ngo Secours Populaire Libanais en van de Palestijnse Human Call Association in het vluchtelingenkamp van Ein El-Hilweh (Saïda).

Voor Dr. Jan Cools wordt deze missie een hernieuwde kennismaking met Libanon en het Palestijns vluchtelingenkamp Rashedieh, waar hij dertien maanden gegijzeld was, van 21 mei 1988 tot 15 juni 1989.

Contact:

Jan Cools, 0498/24.53.53

Ludo De Brabander, 0473/51.64.62

Bert De Belder, coördinator intal/Geneeskunde voor de Derde Wereld, 0495/85.57.01


 

intal DOOR:

Deel dit artikel