Nieuwe meldingen van schendingen kinderrechten in Oost-Congo

Volgens een rapport van de V.N. over de situatie van de mensenrechten in de provincie Noord-Kivu, werden tussen april en september bijna 300 personen, onder wie 83 kinderen, willekeurig geëxecuteerd door rebellengroepen. Dit gebeurde tijdens meer dan 75 aanvallen op dorpen.

Deze wreedheden kaderen in het conflict in Oost-Congo dat de laatste maanden oplaait. Kinderen zijn hier slachtoffer van mensenrechtenschendingen. Zo beschuldigde Human Rights Watch in een rapport van 11 september de rebellen van M23 ervan jongens om te brengen en meisjes te verkrachten. Kinderen worden ook volop gerekruteerd als kindsoldaten in de gewapende groepen.

Ontwikkelingsorganisatie World Vision maakte onlangs bekend dat duizenden kinderen in Congo zonder familie op de vlucht zijn om te ontsnappen aan de gedwongen rekruteringen. De jongeren steken helemaal alleen zonder hun familie de grenzen over naar de buurlanden Rwanda en Oeganda.

 "Veel jonge mensen die hier in vluchtelingenkampen in Oeganda terechtkomen, zijn nog geen 15 jaar. Ze worden van hun ouders gescheiden en weten niet hoe ze moeten overleven", zei Stewart Katwikirize van World Vision Oeganda.

De V.N. schat het aantal ontheemden in Congo op 470.000 sedert midden april, waarvan 220.000 in Noord-Kivu verblijven, 200.000 in Zuid-Kivu en 51.000 naar Rwanda of Oeganda zijn gevlucht.


Wat doen onze partners in de regio?

VIC Kinderrechten ngo heeft partners die actief zijn in Oost-Congo en zich inzetten voor de rechten van de kinderen in het conflictgebied.

Cefades biedt ex-kindsoldaten ondersteuning in hun reïntegratie in de Congolese samenleving. Centre Dorika sensibiliseert de bevolking over de kinderrechten aan de hand van jongerenradioprogramma's.>Bronnen:
KIYO DOOR:

Deel dit artikel