Noodhulpverdeling in hogere versnelling

(c) Federatie. Verdeling van andere gebruiksvoorwerpenNaast voedsel ook bedeling van gebruiksvoorwerpen
Ruim drie weken na de ramp schakelt de verdeling van noodhulpgoederen in een hogere versnelling. Het Rode Kruis deelt naast voedsel ook wekelijks meer dan 5000 pakketten met gebruiksvoorwerpen uit. Van dekens tot tandpasta. En dat is nodig, want veel Haïtianen verloren alles toen hun huis instortte.

De bedeling van de goederen gebeurt via speciale noodhulpinterventieteams (Emercency Response Units) van het Rode Kruis. Deze relief ERU’s  zorgen ervoor dat de verdeling op een georganiseerde manier verloopt. Rode Kruis-Vlaanderen stuurde samen met haar Waalse, Luxemburgse en Nederlandse collega’s een Benelux Relief ERU die noodhulpgoederen zoals dekzeilen, tenten en waterzuiveringstabletten verdelen.

“De verdeling van de noodhulpgoederen verloopt vlot en veilig”, aldus de medewerkers van het Rode Kruis die de bedeling coördineren. “We organiseren regelmatig gerichte bedelingen. Bovendien is de bevolking het Rode Kruis goedgezind. Dat helpt. Traangas of wapens zijn dus niet nodig bij de verdeling. Ons Rode Kruisembleem beschermt ons.”

Aanschuiven voor een noodhulppakket
(c) Federatie. Verdeling van noodhulpgoederenAan de rand van Port-au-Prince bevindt zich een kamp voor ontheemden, Citée Renault. Honderden mensen staan net buiten de poorten van het kamp in een rij aan te schuiven. Ze hebben enkele dagen tevoren van een Haïtiaanse Rode Kruisvrijwilliger een tegoedbon gekregen. Het wachten wordt beloond met een pakket waarin o.a. een deken, een muskietennet, tandpasta, zeep, potten, pannen en bestek zitten.

Zwangere vrouwen krijgen tijdens de bedeling voorrang. Dan is het de beurt aan de overige vrouwen, ouderen en mannen. Tegen het eind van de dag wordt de sfeer soms grimmig, zeker als de voorraden uitgeput raken. Maar wie een ticket heeft, zal hulp krijgen.

Regenseizoen op komst
(c) Federatie. Geimproviseerde tentkampVeel Haïtianen verloren door de aardbeving al hun bezittingen. Ze leven sindsdien in geïmproviseerde tentenkampen. Deze bieden echter niet voldoende bescherming en dat is een probleem. Vanaf mei start in Haïti het regenseizoen dat gevolgd wordt door het orkaanseizoen. “We delen plastic dakzeilen uit aan de getroffen families. Deze bieden hen bescherming wanneer het regenseizoen start. Op lange termijn hopen wij dat de mensen terugkeren naar hun huizen of dat gastgezinnen hen onderdak verlenen”, vertelt een Rode Kruismedewerker. 

Deel dit artikel