Noodtoestand in de Caraïben

De orkaan Gustav is over de eilanden Haïti, Jamaica, de Kaaimaneilanden en Cuba geraasd. Daarna verscheen de orkaan Hanna op het toneel en richtte verwoestingen aan in Haïti en de Bahamas. Oxfam heeft een noodhulpactie opgestart.

Op 30 augustus werd Cuba getroffen door orkaan Gustav (kracht 4 op de Saffir-Simpsonschaal). Vanaf het Isla Joventud ging het richting Pinar del Rio. De orkaan ging vier uur lang tekeer in de provincie alvorens naar de Golf van Mexico te trekken.

Orkaan Gustav wordt de zwaarste genoemd die Cuba de voorbije 50 jaar getroffen heeft. Na het Isla Juventud kreeg de provincie Pinar del Rio de volle lading, met verwoestende rukwinden en 2 tot 5 meter hoge golven die tot 7 km ver landinwaarts gingen. Er werden windsnelheden van 120 tot 130 km per uur opgetekend in Havanna.

Ongeveer 250,000 mensen uit diverse provincies werden geëvacueerd naar schuilplaatsen of verwanten in veiligere gebieden. 147 schuilplaatsen werden in orde gebracht, plantages en gezondheidscentra beschermd en in al de westelijk gelegen provincies werd vooraf basisvoedsel uitgedeeld. Het ministerie van volksgezondheid had eveneens medische teams en materiaal gestuurd naar de bedreigde regio waarmee de communicatie dreigde uit te vallen. Het begin van het nieuwe schooljaar van 1 september werd er uitgesteld.


Deel dit artikel