Ontmoet Aissa en Katharina, Cubaanse en Filipijnse gezondheidsactivistes

publieke gezondheidszorg; filipijnen; cuba; Aissa Naranjo; Katharina Berza; gezondheidsactivisme; privatisering gezondheidszorg

Naar aanloop van Wereldgezondheidsdag komt G3W op voor publieke gezondheidszorg, hier en in het Zuiden. Voor de gelegenheid nodigen we een Filipijnse en een Cubaanse gezondheidswerker uit om te vertellen over de gezondheidszorg in hun eigen land. Ontdek hier waar je hen kan ontmoeten!

Hoe kunnen we wel kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen garanderen?

Gezondheidszorg voor iedereen, is dat haalbaar in tijden van crisis? En hoe realiseer je dat best? Het debat is brandend actueel: de overheidskas zou leeg zijn, maar privé-instellingen sluiten geregeld mensen uit op basis van hun portemonnee. Welke keuze moeten we als samenleving maken om het recht op gezondheidszorg voor iedereen te garanderen?

In tijden van besparingen wordt privatisering van gezondheidszorg vaak als de heilige graal gezien. Maar dit leidt vaak net tot meer ongelijkheid en problemen. Een drastische ommezwaai is nodig. Het recht op gezondheid kan enkel bereikt worden als gezondheidszorg en medicatie gratis is voor de bevolking, en wanneer er voldoende publieke investeringen zijn in gezondheidsinfrastructuur, -personeel, -educatie en preventie. Sterke sociale bewegingen zijn nodig om de commerciële logica weg te houden uit de gezondheidszorg.

Onze gasten

Katharina Berza, een Filipijnse Community organizer van the Council for Health and Development (CHD)

De ongelijkheid in de Filipijnen is enorm, waardoor een groot deel van de bevolking private zorg niet kan betalen. Er zijn echter veel sociale bewegingen die zich tegen privatiseringen verzetten, en met succes. Onze partnerorganisatie CHD doet dan ook veel meer dan enkel gezondheidszorgen verlenen. Ze geven vormingen aan mensen uit rurale gebieden en sloppenwijken en helpen hen zo om zich te organiseren om de dieperliggende oorzaken van hun situatie te veranderen. Na zo'n opleiding worden zij gezondheidswerker en gezondheidsactivist.
Katharina werkte lang met geneeskundestudenten voor CHD. Momenteel is ze het hoofd van het departement beleidsbeïnvloeding, onderzoek en publicatie en ontwikkelt ze campagnes voor CHD in het popular struggle committee van de Filipijnse Health Alliance for Democracy.

Dr Aissa Naranjo, Cubaanse arts

Dankzij haar ervaring als dokter is Aissa één van de beste personen om een publiek te laten kennis maken het Cubaanse gezondheidssysteem. Cuba slaagt erin om met weinig middelen gratis kwaliteitsvolle zorg voor haar inwoners te garanderen, via een volledig publiek systeem waarin de familiedokter een centrale rol speelt.

Waar en wanneer kan jij Aissa en Katharina ontmoeten?

Wil je meer weten over dit thema?

Kom mee in actie!

Op 7 april – Wereldgezondheidsdag – zetten we het belang van een sterke gezondheidszorg in de kijker. Net als de voorbije jaren, wordt over heel de wereld actie gevoerd om gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk te maken.
Onze acties ontdek je hierboven. Wil je graag een activiteit op maat? Stuur een mailtje naar julie@g3w.be en we bekijken wat mogelijk is voor jouw organisaties of groep.

Viva Salud DOOR:

Auteur: Julie Steendam - G3W

Deel dit artikel