Ontruiming van inheemse gemeenschap te Rio verscherpt sociale apartheidspolitiek

Rio voetbalstadion Maracana[Foto: Bewoonde zones rond het stadion die moeten verdwijnen - ©comitepopulario.wordpress.com]

Na negen maanden van bezetting, ontruimde de Braziliaanse overheid vorige week vrijdag, 22 maart, op gewelddadige wijze een inheemse gemeenschap die leeft op een gebied in Rio de Janeiro waar ook het reusachtig voetbalstadium Maracana gelegen is.


De bezettingsactie, geleid door vertegenwoordigers van 26 inheemse groepen uit het hele land, gold als protest tegen de miljoenencontacten die werden afgesloten voor de commerciele internationale sportevenementen die binnenkort zullen plaatsnemen in Brazilie: de Wereldbeker Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.De overheid koos reeds een aantal keren voor intimidatie met gewelddadig politieoptreden, maar deze keer was de Maracana een waar oorlogsveld geworden.

Om zo goed mogelijk het protest de kop in te drukken werd er een enorme politiemacht geinstalleerd. De antiterreureenheden bestormden de ongewapende bezetters met traangasbommen, rubberkogels en zware tanks die normaalgezien worden ingezet bij de drugconflicten.

De inheemse jurist die de indiaanse gemeenschap verdedigde werd geslagen en opgesloten om te verhinderen dat hij een aanklacht kon formuleren op de dag van de ontruiming.

Bij de repressie werden ook kinderrechten geschonden. Bij de ontruiming werden immers baby's weggerukt uit de armen van de indiaanse moeders om ze zo te dwingen in de politiewagens te stappen. En een kind van twee jaar oud werd aangevallen met pepperspray. 

 

 

Oorlog en spelen

De bezettingsactie, geleid door vertegenwoordigers van 26 inheemse groepen uit het hele land, gold als protest tegen de miljoenencontacten die werden afgesloten voor de commerciele internationale sportevenementen die binnenkort zullen plaatsnemen in Brazilie: de Wereldbeker Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.

De deelstaatregering en het stadsbestuur van Rio wilde deze hele stadszone privatiseren en hervormen. De lokale bevolking is hier zonder twijfel het slachtoffer van: favela's worden gesloopt, kinderen en volwassenen die op straat leven worden opgepakt en ook het oude gebouw van het antropologisch inheemse museum werd gesloopt.De Belgisch documentarist David Dhert was ooggetuige en filmde de ontruiming.'Sociale schoonmaak'

De autoritaire aanpak bevestigt nogmaals de hardnekkige aanpak van de regering: het schijnbaar wegbannen van de armoede in de toeristische zones en het bouwen van private woonwijken te bouwen die enkel nog maar de welgestelde klasse zal huisvesten.

De partners van VIC Kinderrechten ngo in Rio protesteren hevig tegen deze vormen van inbreuk op de mensenrechten, waaronder de inheemse rechten en de rechten van de kinderen uit de favela's.

Dagelijks getuigen de organisaties uit eerste hand hoe straatkinderen worden opgepakt en opgesloten in het kader van deze 'sociale schoonmaak'. Deze week organiseerden partners CEDECA en AMAR twee universitaire congressen om deze segregatiepraktijken tegen te gaan.
 

 

Kinderrechtenmars

Dit jaar zal de 'Witte Kinderrechtenmars', die zal doorgaan op 23 juli, worden getrokken door de partners van VIC. Deze zal doorgaan in dezelfde periode dat de Paus en de Wereldjongerendagen in juli 3 miljoen jongeren naar Rio zullen lokken.

De partners van VIC willen dan de aandacht vestigen op de het repressieve overheidsbeleid, het politiegeweld en de mensenrechtenschendingen. Een groot deel van de Braziliaanse bevolking is katholiek en dus kan dit een grote impact hebben.

Er wordt gehoopt dat zo de segregatiepolitiek van de huidige conservatieve regering van Rio daarbij van koers zal veranderen en dit ten gunste van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder de kinderen uit de favela's en de straten van Rio. 
KIYO DOOR:

Deel dit artikel