Ecuador: Opnieuw famillies van grond verdreven voor mijnproject Mirador

Een familie op de grond waar eens hun huis stond.

Het dorp San Marcos, in de Ecuadoraanse provincie Zamora Chinchipe, ligt middenin het mijnproject ‘Mirador’. Het Chinese bedrijf Ecuacoriente wil daar koper uit de grond halen en daarvoor moeten de families die er wonen wijken. Op 16 december werden alweer bewoners van hun grond verdreven.

Al sinds 2000 wordt de gemeenschap belaagd door overheid en mijnbedrijven. Eerder, op 30 september 2015, werden de huizen van 13 families met de grond gelijkgemaakt. De gezinnen, kinderen en bejaarden incluis,  werden letterlijk op straat gezet. De gerechtelijke procedures, opgestart door de families van San Marcos tegen deze illegale onteigeningen, maken geen voortgang.

11.11.11-partner INREDH, die de families juridisch ondersteunt, zegt dat deze acties illegaal zijn omdat de juridische onteigeningsprocedures nog lopen. Geen enkele van de families kreeg bovendien een nieuwe verblijfplaats of compensatie, zoals wettelijk nochtans voorzien is.  

De gebeurtenissen in San Marcos zijn een schoolvoorbeeld van de sociale en milieuconflicten die mijnbouwprojecten veroorzaken. En er zijn niet alleen de onteigeningen, ook het opleggen van erfdienstbaarheid in het voordeel van de mijnbedrijven, het gebrek aan consultatie en de beperking van de bewegingsvrijheid van de bewoners op hun eigen grondgebied leiden tot conflicten.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels