'Overambitieuze' Annan krijgt schuld voor mislukte armoede-agenda

De tweede dag van de VN-Milenniumtop in New York opent vandaag in mineur. Het politieke vuurwerk komt niet van de 175 staats- en regeringsleiders maar van de ngo's en internationale hulporganisaties. Die vegen de vloer aan met de volkerenorganisatie. Ook ontwikkelingslanden zijn teleurgesteld.


Bijna alle ngo's scheuren het 35-pagina lange slotdocument dat morgen (vrijdag) wordt ondertekend door de staats- en regeringsleiders dwars middendoor. 'De top kan niet meer gered worden', zegt Jim Paul, de directeur van het Global Policy Forum, een organisatie die de werking van de volkerenorganisatie op de voet volgt. 'De tekst van het slotdocument is een absolute afknapper'. De internationale politieke agenda van de 21ste eeuw die VN-baas Kofi Anna voor ogen had, 'is zwak en staat vol algemeenheden en clichés. Het is een stap terug in vergelijking met de millenniumtop van 2000', zegt Paul.

De millenniumdoelstellingen, acht gekwantificeerde parameters om de armoede en de onderontwikkeling gevoelig terug te dringen tegen 2015, staan dan wel in de slotverklaring. En ook de internationale fatsoennorm van 0,7 procent - ontwikkelingssamenwerking als deel van het bruto binnenlands product - wordt vermeld als streefdoel. Maar 'wat de kern van het document zou moeten zijn, ontbreekt: acties om de beloftes in te lossen', zegt de internationale ngo ActionAid.

Het slotdocument bevat geen bijkomende middelen voor schuldverlichting of ontwikkelingssamenwerking. 'De 62 armste landen hebben naast hulp en eerlijke handel een volledige kwijtschelding van hun schulden nodig om de millenniumdoelstellingen te halen', zegt Neil Watkins, de coördinator van Jubilee USA, een netwerk dat ijvert voor schuldvermindering. Ook de ontwikkelingslanden toonden zich ontgoocheld dat de slotverklaring een mager beestje is wat betreft armoedebestrijding. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo riep op om de 'handelsverstorende subsidies, vooral in de landbouw' af te schaffen. Afrika heeft markten nodig in het Noorden om de millenniumdoelstellingen te halen, zei Obasanjo. Zijn Kameroense collega Paul Biya hamerde op de noodzaak tot schuldkwijtschelding. 'Voor de armste landen is die essentieel om de doelstellingen te halen.'

Nicola Reindorp, het hoofd van Oxfam International, was bijzonder scherp voor het compromis dat de 191 VN-lidstaten uitwerkten. 'Met uitzondering van het akkoord over genocidepreventie, zouden de wereldleiders beschaamd moeten zijn om het document te tekenen', zegt ze. 'We wilden een stoutmoedige agenda tegen de armoede, maar in de plaats hebben we een brochure die oude beloftes in de schijnwerpers plaatst.' 'De wereldleiders verkwanselen de kansen die zich aandienden', meent Kumi Naidoo van de Global Call to Action Against Poverty. 'En loze beloftes kosten levens.'

Een Aziatische diplomaat wijt de mislukking aan de overambitieuze opzet van de top. VN-baas Kofi Annan wilde niets minder dan de armoede-agenda te verbinden met vrede, veiligheid en mensenrechten. 'Hij wilde alles tegelijk en is duidelijk mislukt.' Bill Pace, van de World Federalist Movement, vindt ook dat Annan zijn hand heeft overspeeld. 'Het was een gok om ontwikkeling, veiligheid, vrede en mensenrechten te verbinden. Geen succes, zo blijkt.' (MM/ADR)

 

Deel dit artikel