Peru: olielekken overschaduwen akkoord met inheemse gemeenschappen

pampa hermosa derrame9-640x426
[foto: © Puinamudt]

Update - nieuw akkoord tussen overheid en gemeenschappen

Op 10 maart sloot de Peruaanse overheid een akkoord met vertegenwoordigers van de gemeenschappen van de 4 meest betrokken stroomgebieden. De overheid belooft 14 miljoen euro voor herstel van de vervuilde rivieren en plaatsen, en nog eens het dubbel voor sociale projecten, waaronder ziekteverzekering.
Het protest van de gemeenschappen heeft dus zeker geloond. 

Maar het is wel duidelijk waar het de overheid vooral om te doen is. Zij wil de contracten met de petroleumbedrijven vanaf augustus kunnen verderzetten. De sociale en ecologische problemen zijn m.a.w. zeker niet van de baan. Maar de bevolking heeft toch al iets betere voorwaarden kunnen afdwingen.

Op 25 februari sloot de inheemse gemeenschap van Pampa Hermosa een akkoord met het Argentijnse oliebedrijf Pluspetrol. Het bedrijf beloofde financiële compensatie te betalen voor het gebruik van het voorouderlijke grondgebied van de gemeenschap. Daarmee leek het of er eindelijk naar de eisen van de gemeenschappen zou geluisterd worden.

De hele maand protesteerden de Achuar- en Kichwa-gemeenschappen in de regio Loreto, aan de grens met Ecuador, tegen de vervuiling door Pluspetrol in de concessie LOT 1-AB. Ze bezetten installaties van het oliebedrijf en blokkeerden de rivier waarlangs het bedrijf bevoorraad wordt. De inheemse volkeren van de vier aangetaste stroomgebieden verenigden zich in het platform Pueblos Indigenas Amazonicos Unidos en Defensa de sus Teritorios (PUINAMUDT). Ze eisten dat het bedrijf de vervuilde zones zou saneren en overschakelen op minder vervuilende technologie, en vroegen financiële compensaties voor het gebruik van hun grondgebied.

Maar de vreugde over het akkoord in Pampa Hermosa was van korte duur, want enkele dagen later bleken er alweer twee nieuwe olielekken te zijn. Bij één lek, dat op 1 maart gerapporteerd werd, lekten maar liefst 200 olievaten weg. Deze lekken zijn schering en inslag in het gebied, en zijn te wijten aan de verouderde installaties die Pluspetrol gebruikt. Tussen 2008 en 2012 waren er volgens PUINAMUDT maar liefst 100 olielekken in LOT 1-AB. Het bedrijf weigert echter verantwoordelijkheid op te nemen voor de schade en doet de lekken af als 'sabotage' van de protesterende gemeenschappen.

Dat aanhoudend protest en verzet kan lonen, bleek vorige week nog uit de case van de inheemse gemeenschappen tegen het Amerikaanse Oxy, de voorganger van Pluspetrol. Dat bedrijf had tot 2000 de olieconcessie in handen. Met de steun van de Amerikaanse NGO EarthRights International spanden de gemeenschappen een rechtszaak aan tegen Oxy. Op die basis kwam het tot een akkoord tussen de gemeenschappen en Oxy, dat beloofde een fonds op te richten om projecten voor economische ontwikkeling van het gebied te financieren.

Hoewel de gemeenschappen dus toegevingen hebben kunnen afdwingen van Oxy, valt het nog te bezien of dit ook zal lukken met Pluspetrol. Het oliebedrijf heeft de milieuonvriendelijke praktijken van Oxy immers verdergezet en lapte de wettelijke verplichting om aangetaste regio´s te saneren aan haar laars.

Het uur van de waarheid valt in augustus. Dan loopt het contract tussen de Peruaanse regering en Pluspetrol af. Dat betekent dat, volgens de wet op de voorafgaande consultatie van de betrokken gemeenschappen, binnenkort consultaties zullen worden georganiseerd over de voorwaarden waaronder petroleumexploitatie verder mag gaan. De steeds moeilijker relatie tussen Pluspetrol en de inheemse gemeenschappen belooft deze consultaties te bemoeilijken. De gemeenschappen zijn niet tegen de ontginning op zich, maar eisen wel een fikse compensatie en een strikte naleving van milieustandaarden.

De mensenrechtenkoepel Coordinadora Nacional de Derechos Humanos en andere partners van 11.11.11 zoals Derecho Ambiental y Recursos helpen deze burgers al jaren om hun rechten af te dwingen.

Karen Del Biondo,
BTC Junior voor 11.11.11 in Lima

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels