Peruanen vertrouwen mijnbouw nog altijd niet

LIMA, 29 juni 2012 ( IPS )- Peru voldoet sinds kort aan de EITI-normen, de internationale transparantie-eisen voor mijnbouw en oliewinning. Maar voor de Peruaanse bevolking in kwetsbare zones volstaat dit niet.

"We kunnen niet blijven informeren over alleen maar de transparantie van de inkomsten, de mensen moeten weten hoe de middelen verdeeld worden", zegt econoom Epifanio Baca, van de Peruaanse Grupo Propuesta Ciudadana (Groep Burgervoorstel). "Rekenschap afleggen over de kwaliteit van de uitgaven is van fundamenteel belang omdat dit te maken heeft met de verbetering van de levenskwaliteit van de mensen."

Grupo Propuesta Ciudadana is lid van de internationale raad van het Transparantie-initiatief van de Winningsindustrieën (EITI). Peru voldoet sinds dit jaar, als eerste Latijns-Amerikaanse land, aan de strenge normen van die organisatie.

 

Niet voldoende

Het EITI is een coalitie van regeringen, bedrijven, burgerorganisaties, investeerders en multilaterale organisaties, die sinds 2002 goed bestuur aanmoedigt in landen die rijk zijn aan grondstoffen. Dat gebeurt via de publicatie en verificatie van de betalingen door bedrijven aan de overheid en van de fiscale inkomsten van de overheid uit petroleum, gas en mineralen. Een kandidaat-land moet vijf fases doorlopen alvorens een volwaardige lidstaat te worden.

Maar de strenge normen stellen de bevolking niet gerust. Dat bleek de voorbije dagen tijdens de bijeenkomst van de internationale raad van het EITI in de Peruaanse hoofdstad Lima. De meeste deelnemers waren het erover eens: er zijn nieuwe stappen nodig opdat de transparantie enige impact heeft op het leven van de mensen.

Ook de Peruaanse president Ollanta Humala geeft toe dat de huidige inspanningen het ongenoegen bij de bevolking niet wegnemen. "Het volstaat niet om de scheuren, de breuken te dichten. We moeten meer doen", zei Humala deze week tijdens een debat in de aanloop naar de EITI-bijeenkomst.

 

Zware sociale conflicten

De laatste jaren kende Peru zware sociale conflicten rond mijnbouwprojecten. Vooral onder de vorige regering, van Alan García (2006- 2011), schoot het aantal conflicten de hoogte in, van 82 in 2006 naar 217 in 2011.

Bij die conflicten kwamen sinds 2006 bijna tweehonderd mensen om, meer dan tweeduizend mensen raakten gewond, volgens cijfers van de nationale ombudsdienst.

Ook onder Humala blijft het rommelen. De president heeft onlangs groen licht gegeven voor een omstreden mijnbouwproject in het noordelijke departement Cajamarca, een project van het goudwinningsbedrijf Yanacocha-Newmont.

Minister van Energie en Mijnen Jorge Merino wijst er ook op dat de winningsindustrie goed is voor drie kwart van de Peruaanse export.
Peru is 's werelds zesde grootste koper- en goudproducent, voor zilver staat het zelfs op de tweede plaats.

 

Veertien landen

Momenteel hebben 35 landen het EITI onderschreven. Daarvan hebben veertien landen de volledige procedure doorlopen, waaronder Peru.
Beide Amerika's zijn nauwelijks vertegenwoordigd, maar de verwachting is dat dit verandert. Colombia kondigde aan dat het geïnteresseerd is. Guatemala, de Verenigde Staten en Trinidad en Tobago bereiden hun lidmaatschap voor.

Deel dit artikel