Qatar koopt het klimaat

Qatar host de 18e zitting van de Conference of Parties (COP) inzake Klimaatverandering die plaatsvindt van 26 november tot 7 december 2012. Een verbazingwekkend feit voor een land dat de mensenrechten niet respecteert en de grootste vervuiler ter wereld is.

Na het WK voetbal in 2022, betaalt Qatar nu ook de 18e zitting van de COP die plaatsvindt van 26 november tot 7 december 2012. Verbazingwekkend voor een land dat de mensenrechten niet respecteert en de grootste vervuiler ter wereld is met een CO2-uitstoot die in 2008 53,4 ton bedroeg. Het lijkt erop dat Qatar zodanig veel financiƫle middelen heeft dat het zich alles kan permitteren.

Een verrassende beslissing

 
Tijdens de top in Durban in 2011 kondigde Christiana Figueres, klimaatverantwoordelijke bij de Verenigde Naties, aan dat de volgende COP zal plaatsvinden in Doha. Er werd besloten om vanaf 2012 te starten met onderhandelingen met het oog op het sluiten van een nieuwe mondiaal akkoord. Doha is dus de eerste stap in dit proces.
 
Deze beslissing verraste menigeen omdat velen ervan uitgingen dat Zuid-Korea zou winnen en op de goede koers zat om de conferentie te verwelkomen. De twee landen zijn nochtans bijna elkaars tegengestelden. Aan de ene kant is er Zuid-Korea dat voorstander is van een economisch model dat zuinig met koolstof omspringt. Aan de andere zijde heb je Qatar, 's werelds grootste vervuiler. Wat meer is, dit land ontvangt in 2022 de wereldbeker voetbal en zal dus nieuwe gebouwen, luchthavens en stadia bouwen, allemaal voorzien van airconditioning, want in de zomer stijgt het kwik tot 50 graden. Een perfect plan dat allerminst de vermindering van de CO2- uitstoot voor ogen heeft. En dan hebben we het nog niet over het respect voor arbeiders en de mensenrechten die in dit land compleet geschonden worden, wat met de voorziene nieuwe bouwwerken voor de wereldbeker enkel nog zal verergeren.
 

BRON:
Intal

Deel dit artikel