Reeds 30 FairTradeGemeenten in Vlaanderen!

Vlaanderen internationaal koploper
Al 40% van de  Vlaamse gemeenten doen mee

Brussel 15 juni 2007- Boutersem kreeg als 30ste gemeente de titel FairTradeGemeente overhandigd. In 40% van de  Vlaamse gemeenten nemen inwoners, overheid, winkeliers,  horeca-uitbaters, scholen, verenigingen, bedrijven en vele anderen initiatieven om fair trade en duurzame landbouw te promoten.Vlaanderen
De provincie Antwerpen is met 47% actieve gemeenten koploper in Vlaanderen. 11 Antwerpse gemeenten hebben de titel al behaald.  De kleinste provincie van Vlaanderen, Limburg, doet het ook heel goed.  Daar is er actie in 43% van de gemeenten en zijn er al 6 titels uitgereikt.  In de provincie West-Vlaanderen doen 37,5% van de gemeenten mee.  In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn er trekkersgroepen aanwezig in 35% van de gemeenten en zijn er al respectievelijk 3 en 4 titels uitgereikt.

Titels
De 30 FairTradeGemeenten liggen verspreid over Vlaanderen.  Zowel grote steden als Antwerpen, Brussel en Gent als kleinere gemeenten zoals Voeren, Hamont-Achel, Wijnegem, Deerlijk en Eeklo hebben de titel reeds behaald.  Het is dus niet enkel een voorrecht van grote steden of kleine dorpen.  FairTradeGemeente is haalbaar voor elke Vlaamse gemeente.

Internationaal
Het FairTradeGemeentemodel vindt zijn oorsprong in Groot-Brittanië en werd vrij snel overgenomen door Ierland en later door België (Vlaanderen). Ook elders vindt het nu navolging o.a in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Finland en Noorwegen en sinds vorige maand ook in Wallonië.

Groot-Brittannië heeft als initiatiefnemer na 7 jaar al 270 FairTradeGemeenten en nog eens zoveel actief.  Als we de vergelijking maken met Vlaanderen is het duidelijk dat we internationaal koploper zijn met 40 procent actieve gemeenten.  In Groot-Brittannië is dat ongeveer 30%.

Redenen van succes
FairTradeGemeente is een concreet actiemodel waar elk individu mee kan beginnen.  De invulling gebeurt lokaal, elke gemeente heeft zijn accenten en sterke punten.
Er wordt niet enkel met fairtradeproducten gewerkt, maar de campagne stimuleert ook de lokale landbouw.  Hierdoor krijg je een breder netwerk en een volledig verhaal: niet enkel in het Zuiden maar ook hier in Vlaanderen ijveren wij voor een eerlijke prijs voor elk product.
Via de trekkersgroepen komen nieuwe mensen met elkaar in contact, zo wordt het netwerk vergroot en ontstaan nieuwe, boeiende samenwerkingen.
Steeds meer winkels bieden ook zelf fairtradeproducten aan en ook meer bedrijven kiezen spontaan voor het gebruik van fairtradeproducten.  Dit helpt natuurlijk ook bij het behalen van de criteria.

De FairTradeGemeentetitel krijg je niet zomaar cadeau
Om de titel te behalen moeten 6 criteria (zie achteraan dit persbericht) worden vervuld.  Zo wordt een trekkersgroep gevormd, stemt de gemeente een resolutie voor fairtrade en duurzame landbouw en koopt ze die producten ook aan, zijn er voldoende horecazaken en winkels die fair trade aanbieden, doen er scholen, bedrijven en verenigingen mee en zijn er ook initiatieven om de lokale duurzame landbouw te promoten.

Via FairTradeGemeenten dragen de gemeenten bij aan een meer rechtvaardige handel. Fair trade wil immers bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van kleine boeren in het Zuiden.

11.11.11 doet ook mee
Initiatiefnemers van FairTradeGemeenten zijn Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en sinds kort ook 11.11.11. De grote bekendheid en goede lokale aanwezigheid van 11.11.11 kan van FairTradeGemeenten een nog groter succes maken.

Deel dit artikel