Sit-in tegen de arrestatie van activisten in DR Congo

Amnesty International, 11.11.11 en CNCD-11.11.11 roepen op om deel te nemen aan een vreedzame sit-in tegen de arrestatie van activisten in de Democratische Republiek Congo

Un citoyen engagé n'pas un terroriste

Tussen 19 en 21 januari werd gemanifesteerd in Kinshasa en een aantal andere provincies van het land. De betogingen waren een aanklacht van de pogingen van de huidige meerderheid om de legislatieve en presidentiële) verkiezingen aan een volkstelling te koppelen. Tientallen betogers werden gedood door de veiligheidsdiensten. Er vielen ook gewonden. Tot op vandaag wordt mensenrechtenverdediger Christopher Nogyi Mutamba vastgehouden in de gevangenis.

Op zondag 15 maart werden in Kinshasa een dertigtal personen opgepakt na een gezamenlijke persconferentie van Congolese, Burkinese en Senegalese activisten. Leden van de organisaties Filimbi, La Lucha (DRC), "Balai Citoyen" (Burkina Faso) en "Y'en a marre" (Senegal) wilden hiermee de Congolese jongeren sensibiliseren over goed bestuur en democratie.

De persconferentie werd echter onderbroken door Republikeinse Garde die de deelnemers aan de persconferentie in een pick-up dwong en naar de hoofdzetel van de inlichtingendienst (ANR) bracht. Internationale diplomaten en journalisten werden snel vrijgelaten. De Burkinese en Senegalese activisten die aanwezig waren op de persconferentie in Kinshasa werden gearresteerd en vervolgens vrijgelaten en teruggestuurd naar hun land.

Een aantal activisten van Lucha die in Goma en Kinshasa gearresteerd werden, zijn ook vrijgelaten. Helaas zitten anderen nog steeds vast. Contact met hun advocaat of familie wordt niet toegestaan. Deddy Kishimbi, Fred Bauma, Lyke Mike, Yves Makwambala, Cecile Nzungu, Olivier Munango, Khadati Mbuyamba en Dieumerci bevinden zich onder de gearresteerden.

Gezamenlijke verklaring

Verschillende organisaties van het Congolese middenveld hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd om de ontvoering, arrestatie en detentie van deze mensen te veroordelen. Ze moedigen aan om overal ter wereld sit-ins te organiseren voorr de diplomatieke vertegenwoordigingen van de DRC.

Amnesty International, 11.11.11 en CNCD-11.11.11 zijn ongerust over de schendingen van het recht op vrije meningsuiting en het recht tot vereniging en vergadering in de verkiezingsperiode.

We vragen dat België de Democratische Republiek van Congo oproept om:

  • de mensenrechten van mensenrechtenverdediger Christopher Ngoyi Mutambi te respecteren en een eerlijk proces toe te staan indien hij de wet overtreden zou hebben

  • een onpartijdig onderzoek op te starten dat de omstandigheden van het overlijden van de betogers tussen 19 en 21 januari 2015 opheldert

  • de activisten die op 15 maart 2015 gearresteerd zijn onmiddellijk vrij te laten en hun detentieplaats vrij te geven

  • op Europees niveau te pleiten voor een eengemaakt standpunt dat de arrestaties veroordeelt en de vrijlating vraagt van de Congolese activisten

 

11.11.11 DOOR:

Wat?

Vreedzame sit-in voor de Ambassade van de Democratische Republiek Congo. Daarna wandelen we naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken van België.

Wanneer?

Dinsdag 31 maart, 14u15 (tot 15u30).

Ontmoetingsplaats?

Kruispunt tussen Montoyerstraat en Maria van Bourgondiëstraat, Brussel.

Amnesty International Vlaanderen

CNCD

11.11.11

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels