Solidariteitsactie met en voor Filippijnse inheemsen in Gent

“Land is Leven! Laat onze aarde niet ondermijnen!” klonk het op de Gentse vrijdagmarkt op 23 april 2005. Filippijnse en Belgische actievoerders vestigden daarmee de aandacht op de problematiek van de grootschalige mijnbouw in de Cordillera, een bergstreek in het noorden van de Filippijnen.

Klik hier om de foto's te bekijken

De inheemse volkeren van de Cordillera beschouwen het bergland van de Cordillera als hun voorouderlijke gronden. “Land is Leven” is hun motto. Ze houden de traditie hoog van duurzaam gebruik van natuurlijke rijkdommen met als eenvoudig principe dat deze moeten doorgegeven worden aan de volgende generaties.

Maar hun voorouderlijke gronden zijn bedreigd. Sinds de Amerikaanse kolonisatie worden de natuurlijke rijkdommen ontgonnen door buitenlandse multinationals. Dat heeft nefaste gevolgen voor het leefmilieu, de gezondheid, de cultuur en het inkomen van de lokale bevolking.

De lokale bevolking heeft een duurzaam alternatief voor deze grootschalige mijnbouw. Hun principe is dat het land moet toebehoren aan degenen die het bewerken. Ze willen op een duurzame manier aan landbouw doen en de voedselzekerheid bewaken met respect voor de lokale cultuur en het milieu. De grootschalige plundering moet stoppen en vervangen worden door kleinschalige ontginning en verwerking van de minerale rijkdom, onder het beheer van de lokale bevolking. Dat is waarvoor de lokale organisatie Cordillera People's Alliance ijvert.

Filippijnengroepen België, KWIA, Bevrijde Wereld, Cordi-Bel en de Provincie Oost-Vlaanderen steunen de volkeren van de Cordillera en lanceerden een solidariteitscampagne. Voor deze campagne werden postkaarten ontworpen door Jonas Geirnaert (http://www.flatlife.be/) en Pieter De Poortere (http://www.boerke.be/), twee jonge Oost-Vlaamse kunstenaars.

Tijdens de actie in Gent werden voorbijgangers uitgenodigd om uitvergrote versies van de campagnekaarten in te schilderen. Kinderen, amateurs en enkele kunstschilders hanteerden gretig de verfborstel om de Cordillera symbolisch terug kleur geven. Joanna Cariño van de Cordillera People's Alliance, die speciaal was overgevlogen, verschafte updates over de ontwikkelingen in de Filippijnen. Terwijl de leden van Cordi-Bel--allen migranten uit de Cordillera die in België wonen-- nog een tradtionele dans ten beste gaven, legden Jonas en Pieter zelf de laatste hand aan de kunstwerken.

Deze actie is meteen ook het startschot van de solidariteitscampagne die nog loopt tot het einde van dit jaar. Iedereen die ook de Cordillera terug kleur wil geven kan contact opnemen met fgb@intal.be.

 

Deel dit artikel