SOS Oost-Ghouta: vermijd een nieuw Aleppo

sams-saveEastGhouta

In Oost-Ghouta, 22 buitenwijken van Damascus die onder controle staan van Syrische oppositiegroepen, heeft de humanitaire situatie de afgelopen maanden een nieuw dieptepunt bereikt. Syrische activisten trekken aan de alarmbel en roepen de internationale gemeenschap op tot actie om een nieuw Oost-Aleppo te vermijden.

Het Syrische regime belegert Oost-Ghouta al sinds 2013. De inwoners, momenteel meer dan 400.000 mensen, worden geconfronteerd met ongeziene humanitaire drama's. Europese lidstaten moeten het Syrische regime en Rusland duidelijk maken dat grotere humanitaire toegang een absolute topprioriteit blijft. Ook de VN moet actie ondernemen.

Humanitaire drama's

Sinds begin 2017 werden minstens 10 ziekenhuizen en ambulances gebombardeerd. Medische faciliteiten en voedsel zijn nauwelijks beschikbaar. Volgens de Syrian-American Medical Society (SAMS) blijven er nog 107 dokters over om de meer dan 400.000 inwoners te behandelen. Er is een acuut tekort aan medicijnen, vaccins en andere medische uitrusting.

Gruwelijke beelden van ondervoede kinderen in lokale ziekenhuizen duiken op. UNICEF waarschuwt dat meer dan 1.100 kinderen lijden aan acute ondervoeding. Dr Mohamad Katoub van SAMS vertelt 11.11.11 hoe ziekenhuizen niet langer in staat zijn om medische diensten te verlenen. 'Voorlopig eist de belegering elke week levens op, maar binnenkort zullen er dagelijks belegeringsdoden vallen', aldus Katoub.

Dokters zijn verplicht om medicijnen te gebruiken die al 2 of 3 jaar vervallen zijn. Besmettelijke ziektes als salmonella, tyfus, mazelen en tuberculose rukken opnieuw op. De Verenigde Naties beschikken over een lijst van 330 individuen voor dringende medische evacuatie. 'Burgers eten voedsel dat eigenlijk bedoeld is om dieren te voederen, ze gebruiken medicijnen die eigenlijk bedoeld zijn om dieren te behandelen. Burgers bouwden zelfs ondergrondse ziekenhuizen, scholen en alternatieve energievoorzieningen, maar het regime doet er alles aan om elke vorm van leven onmogelijk te maken', vertelt activist Mohammed Abdullah aan 11.11.11.

De voedsel- en brandstofprijzen schieten ondertussen exponentieel de hoogte in. De prijzen van brood (+ 1.150%), bloem (+ 233%), rijst (+ 160%), zout (+ 5.400%), eieren (+ 733%) en benzine (+ 2.900%) verschillen dramatisch van de prijzen in Damascus, dat slechts enkele kilometers verderop ligt. Sinds april 2017 verslechtert de humanitaire situatie nog door toenemende clashes tussen de oppositiegroepen Jaysh al-Islam en Faylaq al-Rahman.

Surrender or die

De dramatische situatie in Oost-Ghouta is de zoveelste illustratie van een doelbewuste surrender or die-belegeringsstrategie, waarbij gebieden tot overgave worden gedwongen en de burgerbevolking gedwongen verplaatst. Deze strategie werd de afgelopen jaren onder meer uitgevoerd in Oost-Aleppo, al-Waer, Daraya, Hosh Nasri, Moadamiya, Qudsaya en al-Hameh. Volgens monitoringgroep Siege Watch leven in totaal 821.000 Syriërs in 34 belegerde gemeenschappen. Het Syrische regime is verantwoordelijk voor 88% van deze belegeringen.

Oost-Ghouta is 1 van de 4 'de-escalatiezones' waarover de afgelopen maanden in Astana (Kazakstan) onderhandeld werd door Rusland, Turkije en Iran. Op 22 juli 2017 werd een akkoord bereikt over een de-escalatiezone in Oost-Ghouta (inclusief volledige humanitaire toegang), maar het bestand stortte al na enkele dagen in elkaar. Volgens lokale hulpverleners werden de afgelopen 3 maanden 126 burgers gedood, terwijl 1.176 burgers gewond raakten. Ook het Internationale Rode Kruis waarschuwt dat het geweld onverminderd doorgaat in de zogenaamde 'de-escalatiezones'.

Ook van de in het akkoord beloofde toegang voor humanitaire hulp kwam weinig in huis, zoals onder andere de secretaris-generaal van de Verenigde Naties vaststelde. Sinds 22 juli bereikten slechts 4 humanitaire konvooien Oost-Ghouta. Het Syrische regime verwijdert bovendien levensnoodzakelijke medische items uit deze konvooien. Daardoor konden in augustus 2017 143.000 medische behandelingen in Oost-Ghouta niet uitgevoerd worden. 'Wat bezielt de bruten die dit materiaal wegnemen en de mensen op de hoogste echelons van de Syrische regering die daar het bevel toe geven?', vroeg de VN-chef voor humanitaire zaken zich eind augustus 2017 af.

Nieuw Oost-Aleppo

Lokale activisten trekken aan de alarmbel en lanceerden vorige week de campagne #AssadBesiegesGhouta. Ze vragen de internationale gemeenschap om niet langer stilzwijgend toe te kijken hoe Oost-Ghouta belegerd en verstikt wordt. Het onbegrip over het gebrek aan actie is enorm. 'Ik weet niet meer wat te zeggen. De belegering doodt ons langzaam. Er is simpelweg geen voedsel meer. Hoe is het mogelijk dat de internationale gemeenschap ons niet eens kan helpen om een beetje voedsel te hebben?', vertelt Hassan al-Moutlak vanuit Oost-Ghouta aan 11.11.11.

Europese lidstaten moeten het Syrische regime en Rusland duidelijk maken dat grotere humanitaire toegang een absolute topprioriteit blijft. Zonder humanitaire toegang verliest het Astana-proces elke geloofwaardigheid. De VN kan ondertussen actie ondernemen om de 330 urgente medische gevallen te evacueren. Indien geen vooruitgang wordt geboekt, moet de piste van humanitaire luchtdroppingen opnieuw op tafel komen.

Het is een kwestie van tijd vooraleer Oost-Ghouta een nieuw Oost-Aleppo wordt. Wegkijken is alleszins geen optie: voor 400.000 Syriërs is dringende internationale actie een kwestie van leven of dood.

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels