Staatsgreep Honduras: EU moet krachtig signaal geven!

De voorbije dagen liepen de eerste berichten over een mogelijke staatsgreep in Honduras binnen, en ze werden steeds verontrustender. Zondagochtend werd president Zelaya van het bed gelicht en naar Costa Rica afgevoerd. De voorzitter van het parlement werd met steun van het leger en van het parlement tot interim-president aangesteld.


Ondertussen is de avondklok ingesteld en is het bang afwachten wat de eerst komende dagen zullen brengen. De staatsgreep bewijst dat de economische machtsgroepen en de militairen voor niets terugdeinzen.

Volksbeweging roept op tot nationaal en internationaal verzet
Leiders van vakbonden, boerenorganisaties en mensenrechtenorganisaties veroordelen deze brutale staatsgreep krachtig en hebben zich verenigd in het Volksfront voor Verzet: “De coupplegers hebben een klimaat van onzekerheid, dreiging, gevangenneming en terreur gecreëerd; het leven van alle mannen en vrouwen die zich hebben uitgesproken voor een participatieve democratie wordt bedreigd”. Het Volksfront roept op om alert te blijven en op te komen voor het behoud van de democratie. Maandag 29 juni wordt opgeroepen tot nationale staking met als eis de terugkeer van de enige democratisch verkozen president, Manuel Zelaya.

Ondertussen werd de staatsgreep ook internationaal al veroordeeld door de Verenigde Naties, de Organisatie van Amerikaanse Staten, het Alternativa Bolivariana (ALBA), en de regeringen van de Verenigde Staten, México, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Panamá, Colombia, Cuba, Ecuador, Chili, Argentinië, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Brazilië, Venezuela, Spanje, Duitsland, Frankrijk, en heel de Europese Unie.

fos roept op tot respect voor democratie en vrijheid van vereniging
fos-socialistische solidariteit sluit zich aan bij het internationaal protest tegen de staatsgreep in Honduras, en roept op tot respect voor de democratie, de mensenrechten, inclusief vrijheid van vereniging en de syndicale rechten. Samen met Cifca, een platform van ngo's actief in Midden-Amerika, waarvan fos deel uitmaakt, roepen we de Europese Unie op haar veroordeling om te zetten in een krachtig signaal. We eisen de opschorting van de onderhandelingen over het Associatieakkoord met Midden-Amerika en de opschorting van de steun aan Honduras, totdat de democratie in het land hersteld is.

Beluister ook het interview op Radio 1 met onze lokale medewerkster Leen Van Acker (30/06/09).

Deel dit artikel