Stop de import van landbouwgoederen uit illegale Israëlische nederzettingen

settlement-grapes-jordan-vally aug-2013Op de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer 2,6 miljoen Palestijnen al generaties lang onder militaire bezetting. De illegale Israëlische nederzettingen zijn verspreid over de Westoever en breiden uit in aantal en oppervlakte. Hierbij worden Palestijnse huizen en infrastructuur vernietigd en landbouwgronden ingenomen.Bijna dagelijks bereiken  ons verhalen over oorlogen en mensenrechtenschendingen. Gewapende interventies hebben nog maar zelden bijgedragen aan stabiliteit ofaan een constructieve oplossing voor het conflict. Tegelijkertijd zijn het vaak onze dagelijkse bezigheden die conflicten gaande houden. De correcte toepassing van internationale rechtsregels zou de levenslijnen van verschillende conflicten droogleggen.


De bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking wordt ernstig beperkt door talloze militaire checkpoints en wegversperringen, een exclusief Israëlisch wegennetwerk en de muur die Palestijnenomsluit. De Israëlische militaire bezetting en illegale nederzettingen hebben de Westoever in bantustans versneden en het dagelijkseleven van de Palestijnen onmogelijk gemaakt.


Vruchten van de bezetting

Traditioneel speelde landbouw een belangrijke rol in de Palestijnse economie. De belangrijksteproducten waren olijven, amandelen en druiven. Deze producten waren zowel voor eigen gebruik als voor de export bestemd. Daarnaast werden er citrusvruchten, bananen, sesam, gerst, gierst en katoen geteeld.

Voor Palestijnen neemt de landbouw nog steeds een belangrijke plaats in, maar de productie en de export wordt beperkt en soms onmogelijk gemaakt door de Israëlische bezetting. Door de ongelijke verdeling van het water kampt de landbouw met irrigatieproblemen. De export wordt bemoeilijkt door de grensovergangen en blokkades.

In de Israëlische nederzettingen is sinds 1967 een bloeiende, moderne agro-industrie uitgebouwd.
Dadels, druiven, citrusvruchten, avocado's, maar ook aardappelen, ajuinen en verse kruiden vinden via een goed uitgebouwd logistiek netwerk probleemloos hun weg naar buitenlandse markten.

In 2010 exporteerde de nederzettingen groenten en fruit voor 1,5 miljard euro, waarvan 66% op de Europesemarkt terecht komt (1).

De export van groenten, fruit en kruiden is een belangrijke bron van inkomsten die het voortbestaan en de uitbreiding van de nederzettingen verzekert. Nochtans worden ze geteeld op gestolen grond, met gestolen water en zijn de nederzettingen zelf een ernstige inbreuk van het Internationaal Humanitair Recht (IHR).Stuur nu een brief aan de minister van Economie


De correcte toepassing van internationale rechtsregels zou de levenslijnen van verschillende conflicten droogleggen. Illegale handel tegengaan is een taak van de minister van Economie. Vredesactie bezorgde hem een jaar geleden het dossier en vroeg om maatregelen, tot nu toe zonder resultaat. Onze overheden reageren niet.

Stuur daarom zelf een brief aan onze minister van Economie. Vraag hem om het internationaal recht te respecteren en deze handel te stoppen. Vredesactie stuurde begin november de brief samen met een kort dossier opnieuw naar het kabinet. In januari maken we een afspraak met onze minister om dit dossier te bespreken. We hopen dat de talrijke brieven die hij dan ontvangen heeft, hem aansporen tot actie.


(1) Who Profits, 'Made in Israel: Agricultural Export from Occupied Territories, a flash report', 2012Meer info:Meer informatie over de briefschrijfactie, een voorbeeldbrief, een korte getuigenis van Palestijnse landbouwers en het volledige dossier dat we opstuurden naar Minister Vande Lanotte vind je op: http://www.vredesactie.be/nl/campagnes/war-starts-here/wsh

 

 

Deel dit artikel