Strijd om regeringszetel eist doden in Bolivia

Bij zware confrontaties in de Boliviaanse stad Sucre kwamen de afgelopen dagen vier mensen om het leven. Honderden mensen raakten gewond. Drie betogers werden doodgeschoten, een politie-agent werd gelyncht door de menigte. De politie heeft zich inmiddels volledig teruggetrokken uit Sucre. De massale protesten in Sucre eisen dat de verhuis van de regeringszetel van La Paz naar Sucre wordt opgenomen in de nieuwe grondwet. Tegelijk met de onrust op straat, werd achter gesloten deuren het omstreden ontwerp voor de nieuwe grondwet goedgekeurd door de regering-Morales.

 


Zaterdag was er een hevige confrontatie tussen de manifestanten en de ordediensten. Daarbij kwam een 29-jarige advocaat om het leven. De dood van de jongeman was het startschot voor hevige rellen. Overheidsgebouwen werden bezet, een politiebureau en 30 politiewagens werden in brand gestoken door de woedende menigte. Honderd zware criminelen maakten van de gelegenheid gebruik om de San Roque-gevangenis te ontsnappen.

 

Toen zondagochtend de balans werd opgemaakt van een turbulente nacht, bleek dat nog een tweede manifestant om het leven was gekomen. Eén politie-agent werd gelyncht door de menigte. Zijn lichaam is nog altijd spoorloos. Maandag overleed een derde betoger die de dag voordien een kogel in het hoofd kreeg. Enkele andere betogers bevinden zich in kritieke toestand in het ziekenhuis. De oppositiepartijen geven Morales de schuld van het bloedbad afgelopen weekend. Evo Morales verklaarde in een persconferentie dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gebeurtenissen. Hij verzekerde dat de politie geen dodelijke wapens gebruikte.

 

Opmerkelijk is dat de MAS-regeringspartij van Evo Morales precies dit weekend in Sucre het ontwerp voor de nieuwe grondwet goedkeurde. Met een gewone meerderheid, in plaats van een tweederde meerderheid. De 140 kiesmannen die de grondwet stemden, konden ternauwernood ontsnappen een menigte boze betogers. Sommige kiesmannen dienden daartoe de heuvels in te vluchten.

 

De nieuwe grondwet ligt al maanden onder vuur. Het MAS wil de grondwet in Bolivia introduceren via een nationaal referendum. De normale procedure vereist echter goedkeuring via een tweederde meerderheid in de grondwetgevende vergadering. De oppositie noemt de grondwet van de MAS dus illegaal.

 

 

Jaap Op De Coul (Landencoördinator Bolivia)

 

 

Lees meer over de gespannen situatie in Bolivia:

 

‘Bolivia verdeeld over grondwet en regeringszetel’ (14/11/2007)

 

‘Boliviaanse president Morales tussen twee vuren’ (9/8/2007)

 

 

www.bevrijdewereld.be

 

Solidagro DOOR:

Deel dit artikel