Studenten dwingen Stanford niet langer in steenkool te investeren

stanford divest now

BRUSSEL , 7 mei 2014 ( IPS ) — Het bestuur van de prestigieuze Stanford University in de Verenigde Staten buigt voor de aanhoudende druk van studenten en professoren. Als eerste grote universiteit stopt Stanford alle investeringen in steenkool.

Gisteren (dinsdag) besliste de bestuursraad van de universiteit om niet langer te investeren in de bedrijven in de steenkoolsector, waaronder mijnbouwbedrijven en energieproducenten. De raad volgde daarmee het advies van een panel met studenten, medewerkers, professoren en alumni. Dat panel achtte investeringen in steenkool in strijd met de richtlijnen voor investeringen. Die dateren al uit 1971 en verbieden investeringen die sociale schade toebrengen.

Groeiende campagne

Met de beslissing is Stanford de eerste prestigieuze universiteit die toegeeft aan het groeiende protest tegen de investeringspolitiek van de Amerikaanse universiteiten. Stanford heeft een van de grootste universitaire investeringsfondsen ter wereld, geschat op 18,7 miljard dollar.

De zogenaamde 'divestment-campaign' startte twee jaar geleden maar kwam in de afgelopen weken en maanden echt op stoom, met studentenblokkades en open brieven door academisch personeel op tientallen universiteiten in de VS.

Op Harvard, de rijkste universiteit ter wereld, werd vorige week nog het kantoor van de voorzitter geblokkeerd door boze studenten, in St. Louis werden eergisteren zeven studenten van de Washington University opgepakt toen ze een vergadering van het bestuur wilden verstoren.

Deel dit artikel